Създава се ислямска коалиция за борба срещу тероризма

3997
Създава се ислямска коалиция за борба срещу тероризма

Саудитска Арабия обяви създаването на ислямска военна коалиция от 34 страни, които ще се борят заедно срещу тероризма, предаде агенция Ройтерс.

"Саудитска Арабия създава ислямски военен съюз от 34 страни в борбата срещу тероризма", съобщи саудитският телевизионен канал съобщение „ArabiaTV”.

В Женева арестуваха двама сирийци, заподозрени в тероризъм и производство на отровен газ

Двама души от сирийски произход бяха арестувани в Женева по подозрение, че произвеждат и транспортират експлозиви и отровен газ, съобщи...

Според агенцията, коалицията ще включва Йордания, Египет, Турция, Катар и Пакистан. Командният щаб ще се намира в Рияд, посочва БГНЕС.

Държавната информационна агенция SPA съобщи, че коалицията ще включва мощни държави от Персийския залив, Египет и Турция, но с изключение на Иран.

"Коалицията ще се справи с " проблема на ислямския свят с тероризма и ще бъде партньор в световен мащаб на борбата с този бич", заяви саудитският министър на отбраната и заместник-престолонаследник Мохамед бин Салман Ал Сауд по време на пресконференция в Рияд.

Договорености ще бъдат направени за "координация с приятелски миролюбиви народи и международни организации в името на подкрепа на международните усилия за борба с тероризма”, добавя агенцията.

Австралия ще лишава от гражданство заради тероризъм

Парламентът на Австралия прие закон, според който австралийци с двойно гражданство, заподозрени в тероризъм, ще останат без австралийск...

Повече от 10 други "ислямски държави" са изразили подкрепа за коалицията, включително Индонезия.

БГНЕС припомня, че САЩ призоваха за по-широко международно участие в борбата срещу групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Вашингтон предупреди, че Турция трябва да направи повече, за да контролира границите си със Сирия и Саудитска Арабия и страните от Персийския залив.

Коалицията ще се бори с "всяка терористична организация, която се появи”, каза Салман в отговор на въпрос дали ислямската коалиция ще се бори само с „Ислямска държава”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com