СЗО използва паузата в санкциите, за да достави здравни материали на Сирия

953
СЗО използва паузата в санкциите, за да достави здравни материали на Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната здравна организация обяви, че се възползва от паузата в санкциите след земетресението, за да прехвърли крайно необходими здравни материали и оборудване в разкъсваната от война Сирия.

СЗО заяви, че се възползва от шанса, за да извърши бързи доставки и да съживи разрушените здравни служби в Сирия, предаде БГНЕС. Здравната агенция на ООН призова враждуващите фракции в Сирия да възприемат земетресението като възможност за окончателно прекратяване на гражданската война.

Петима души загинаха, а над 400 са ранени в Сирия след нови земетресения

Петима души загинаха в няколко сирийски града след днешните земетресения, съобщиха арабски телевизии, цитирани от ТАСС. Според информа...

Силният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер от 6 февруари отне живота на повече от 42 000 души в Турция и на повече от 3600 души в Сирия, а СЗО съобщи, че повече от 125 000 души са били ранени. Дамаск е засегнат от повече от десетилетие икономически санкции и въпреки че те не са предназначени да възпрепятстват помощта, някои ги обвиняват за бавното пристигане на помощта след земетресението. Оттогава Съединените щати временно отмениха някои санкции, надявайки се да осигурят възможно най-бързото предоставяне на помощ на засегнатите. 

"СЗО действа много бързо в момента, заедно с нашите партньори, за да се възползва от тази пауза в санкциите", заяви на пресконференция Ричард Бренън, регионален директор за извънредни ситуации в Източното Средиземноморие на СЗО. "Вече започнахме да поръчваме оборудване и доставки и работим с партньорите от ООН по колективен подход, за да се възползваме от паузата", каза той от Газиантеп в Южна Турция след завръщането си от Северна Сирия.

Необходими са лекарства, ваксини, рентгенови апарати и хирургически инструменти, добави той. "Ще действаме много бързо, за да направим поръчките, възползвайки се от тази важна възможност, която имаме." От земетресението насам в Сирия са влезли четири самолета, пълни с доставки.

Сирийският конфликт започна през 2011 г. с бруталните репресии на президента Башар Асад срещу мирните протести и ескалира, като привлече множество чужди сили и глобални джихадисти. Близо половин милион души бяха убити, а конфликтът принуди около половината от населението на Сирия да напусне домовете си.

БЧК: Хуманитарният конвой с българската помощ пристига в Сирия

Хуманитарната помощ, която България ще предостави на Сирия, вече пристига в страната, обявиха от Българския Червен кръст. БЧК предоста...

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус призова враждуващите фракции да използват земетресението като шанс да се обединят и да прекратят гражданската война. "Воюващите страни сега трябва да използват това земетресение като възможност да разговарят помежду си и да постигнат политическо решение", каза той. "Сирийците всъщност вярват, че земетресението е по-малкото зло. То е друго зло, но по-малко в сравнение с 12-годишния конфликт, но не само с него: разселването, икономическия срив. "Всеки може да види през какъв ад преминава сирийският народ", каза той.

Гебрейесус заяви, че в Сирия са пострадали 7 болници и 145 здравни заведения, много от тях в северозападната част на страната. В Турция са повредени най-малко 15 болници, като са засегнати и много здравни заведения. "СЗО призовава световната общност да подкрепи реакцията и да даде надежда на тези, които скърбят, травмирани са и се страхуват за бъдещето", каза директорът на СЗО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com