Тайвански милионер ще обучава 3 милиона цивилни за защита срещу Китай

2515
Тайвански милионер ще обучава 3 милиона цивилни за защита срещу Китай
Снимка: iStock

Колоритен тайвански магнат обяви, че ще обучи над 3 милиона "цивилни воини", които да помогнат за защитата на Тайван в случай на китайско нашествие, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Той ще дари 1 милиард тайвански долара (33 милиона щатски долара) от собствените си средства за каузата.

75-годишният Робърт Цао е един от най-успешните тайвански бизнесмени и е основател на най-големия производител на микрочипове United Microelectronics Corp (UMC). Той все по-често се изказва срещу Пекин, а дарението му идва, след като китайските сили демонстрираха огромна военна сила след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе миналия месец.

Тайван е под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който твърди, че самоуправляващият се остров е част от неговата територия и трябва да му бъде върнат - ако е необходимо, със сила.

В продължение на една седмица след посещението на Пелоси Китай изпрати военни кораби, ракети и изтребители във водите и небето около Тайван. Това е едно от най-мащабните и агресивни военни учения от средата на 90-те години на XX век.

Цао предупреди, че ако Китай използва сила срещу Тайван, това ще бъде "умишлено клане и жестоко военно престъпление". Магнатът заяви, че през следващите три години ще отдели 600 млн. тайвански долара за обучението на три милиона "черни мечки", които да работят заедно с военните. Други 400 милиона долара ще бъдат използвани за обучението на 300 000 стрелци.

Тайванската армия прогони китайски дронове от територията си

Тайвански войници са изстреляли сигнални ракети по три неидентифицирани дрона, които са прелетели близо до окръг Кинмън - крайбрежна гр...

Междувременно най-авторитарният китайски лидер от едно поколение насам, Си Дзинпин, е на път да спечели безпрецедентен трети мандат по-късно тази година и превръща превземането на Тайван в ключова част от целите си за "национално възстановяване".

По оценки на Пентагона Китай продължава да има огромно превъзходство - 88 000 души сухопътни войски на Тайван срещу 1 000 000 военнослужещи на Китай. Задължителната военна служба за тайванските мъже в момента е само четири месеца.

Американските и тайванските стратези все по-често настояват Тайпе да възприеме стратегията на асиметричната война, която би включвала обучение на цивилни граждани да се бият.

ОЩЕ: Военни кораби на САЩ влязоха в Тайванския проток

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com