Тръмп благодари на Путин за върнатите дипломати, спестил му пари

10958
Тръмп благодари на Путин за върнатите дипломати, спестил му пари
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп благодари на руския му колега Владимир Путин за неговото решение да изгони от Русия 755 души от персонала на посолството на САЩ.

Той заяви още, че Русия е била срещу избирането и обясни защо е било така.

Това Доналд Тръмп направи в голф клуба си в Бесминстър, щата Ню Йорк, където в хода на отпуската си свика съвещание с участието на вицепрезидента Майкъл Пенс, помощника по националната сигурност Хърбърт Макмастър и директора на ЦРУ Майкъл Помпео. След срещата президентът даде пресконференция, на която взе отношение по всички почти актуални въпроси.

Лев Гудков: В Русия се реанимират представите от съветската епоха

През 2016 година Левада Център на Лев Гудков, последната независима социологическа агенция в Русия, беше обявен за „чуждестранен ...

Въпросът за Русия бе един от първите към Тръмп. До момента той не се бе изказвал за контрамерките на Москва относно новите американски санкции, които бяха въведени от Конгреса, а Тръмп ги подписа, макар и с неодобрение. Известно е, че в отговор на тези санкции Москва предложи на Вашингтон да си прибере 755 дипломати и да сведе персонала на посолството си до 455 души, колкото са и служителите на руското посолство във Вашингтон.

„Искам да му благодаря (на Путин), защото ние се опитаме да съкратим нашият фонд за заплати. И що се отнася до мен, аз съм много благодарен, че той освободи голям брой хора, защото сега ние ще плащаме по-малко. Няма реални основание за връщането им в Русия“, каза Тръмп. Президентът не скри удовлетворението си от намаляване на разходите: „Ще спестим много пари“, резюмира той.

По повод разследването срещу него за сговор с Русия президентът заяви: „Между нас и Русия не е имало никакъв сговор, дори обратно. Русия похарчи много пари, действайки срещу мен.

Още на 29 юли той написа в Twitter, че Русия била срещу него на президентските избори, защото той иска да засили въоръжените сили и да запази ниски цените на нефта.

Путин иска 755 американски дипломати да напуснат Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че 755 американски дипломати трябва да напуснат Русия. Това решение е отговор на новите америка...

Пред журналистите Тръмп посочи, че „Русия не харесва“ решението му да увеличи военния бюджет. Хилари възнамеряваше значително да ореже военния бюджет“, каза Тръмп.

Освен това сега САЩ изнасят нефт и газ: „Това е лошо за Русия. Винаги съм казвал: не мисля, че Русия е искала мен, защото аз искам силни въоръжени сили и искам ниски цени на енергоносителите.. .Ниските цени на енергоносителите са катастрофа за Русия“, подчерта президентът.

Той също обвини Москва, че е финансирала съставянето на досие с компромат срещу него. В същото време той оцени високо факта, че Русия и Китай подкрепиха санкциите срещу Северна Корея заради ракетно-ядрените й изпитания.

Доналд Тръмп засегна и острия проблем със Северна Корея. Той я заплаши КНДР с последствия, които страната дори не можеше да си представи, ако Пхенян замисли удари срещу Вашингтон или негови съюзници. "Ако Северна Корея прави нещо, дори само да помисли за атаки срещу някого, когото обичаме или когото представляваме, срещу нашите съюзници, срещу нас, те би трябвало много да се разтревожат. Знаете ли защо? Защото в такъв случай с тях ще се случи нещо, което не могат дори да си представят", увери държавният глава.

Във вторник Тръмп заяви пред репортери, че Северна Корея не трябва повече да отправя заплахи към САЩ. Той обеща да се отговори на атаките с "огън и жупел, каквито светът никога не е виждал." По-късно севернокорейската агенция KCNA съобщи, че армията разработва план за изпреварващ ракетен удар по американски военни съоръжения в Гуам, включително военновъздушната база Андерсън, където са разположени стратегическите бомбардировачи B-52.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com