Тръмп с първи коментар след атаката: Сюлеймани трябваше да бъде убит преди много години

15657
Тръмп с първи коментар след атаката: Сюлеймани трябваше да бъде убит преди много години
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иранският командир Касем Сюлеймани, който беше убит след американски ракетен удар в Багдад, е трябвало да бъде неутрализиран много по-рано.

В своя първи коментар след нападението срещу летището в Багдад, при което загина Сюлеймани, наредено от Тръмп, американският лидер отбеляза, че иранският командир е трябвало да „бъде убит преди много години“. 

Сюлеймани „е убивал или ранявал хиляди американци в дълъг период от време, и планираше да убие и повече (…), но беше хванат“, коментира още Тръмп чрез публикация в социалната мрежа Twitter.

Според Тръмп иранските власти през последните 15 години все повече контролират Ирак, чиито жители не са доволни от това положение. „Народът на Ирак не иска да бъде подчинен и под контрола на Иран, но в крайна сметка това е техен избор. През последните 15 години Иран придоби по-голям контрол над Ирак и иракчаните не са доволни от това. Това никога не завършва добре!“, написа още Доналд Тръмп.

В същото време американският лидер припомни, че "в продължение на много години САЩ плащат милиарди долари на Ирак всяка година". Това е в допълнение към всичко, което сме направили за тях“, добави още Тръмп.

Единствените по-ранни коментари на президента бяха съобщение, изобразяващо американски флаг, както и още едно, в което той твърди, че „Иран никога не е печелил война, но и никога не е губил преговори“.

Реакциите на световните лидери

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон по време на телефонен разговор, иницииран от Париж, изразиха загриженост относно убийството на Сюлеймани, съобщиха от Кремъл.

"И двете страни изразиха загриженост за смъртта на командира на спецчастите „Кудс“ от Ислямския революционен гвардейски корпус Сюлеймани в резултат на американски ракетни удари по летището на Багдад", се казва още в изявлението, отбелязва агенция "Фокус". Путин и Макрон заявиха също така, че ракетният удар може сериозно да влоши ситуацията в региона.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства въздушната операция, наредена от стопанина на Белия дом, пише вестник The Times of Israel. „Тръмп е достоен за уважение, за това че действа решително, със сила и бързина“, заяви Нетаняху пред репортери, преди да отлети от Гърция към Израел, след срещата за Източносредиземноморския газопровод (EastMed). „Ние заставаме изцяло зад САЩ в тяхната битка за сигурност, мир и самозащита“, добави още Нетаняху.

Въздушната операция на САЩ срещу командващия спецчастите „Кудс“ ще увеличи нестабилността в Близкия изток. Това се посочва и в изявление на Турското външно министерство. "Ние сме дълбоко обезпокоени от нарастващото напрежение между САЩ и Иран в региона. Очевидно е, че американската въздушна операция в Багдад, която беше проведена тази сутрин (3 януари) срещу Касем Сюлеймани и неговия антураж, ще увеличи недоверието и нестабилността в региона", уточняват от официална Анкара.

Генерал Касем Сюлеймани

Междувременно американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Доналд Тръмп е наредил ракетния удар, защото е сметнал, че съществува „непосредствена заплаха“ за живота на граждани на САЩ.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупреди за опасността от по-нататъшна ескалация в Ирак. "Цикълът на насилие, провокации и отмъщения, на които сме свидетели в Ирак през последните няколко седмици, трябва да спре", каза още бившият белгийски премиер.

Назначиха приемник на убития ирански генерал

Върховният духовен водач на Иран назначи заместник-ръководителя на силите за операции в чужбина на революционната гвардия Есмаил Каани ...

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че „светът не може да си позволи“ още една война в Персийския залив. „Това е моментът, в който лидерите трябва да проявят въздържане“, уточнява Гутериш в своята позиция.

А в същото време сирийският президент Башар Асад изрази съжаление за смъртта Сюлеймани. Сирийският народ „няма да забрави, че той се застъпи за Дамаск и неговата армия", заяви Асад в свое писмо до иранския лидер аятолах Али Хаменей.

По-рано Хаменей назначи генерал Исмаил Каани за командир на специалните части „Кудс“ на иранския ислямски революционен гвардейски корпус. 

Припомняме, че силите на „Кудс“ са едни от най-подготвените подразделения на Иранската революционна гвардия и активно участват във военните конфликти в Сирия и Ирак.

Кой беше Касем Сюлеймани, прочетете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка