Турция и Русия договориха общи действия в Сирия

6248
Турция и Русия договориха общи действия в Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Състоялите се на 28 септември в Анкара преговори на президента на Турция Реджеп Ердоган с руския му колега Владимир Путин потвърдиха съвпаденията на позициите на двете страни по ключови въпроси. По-конкретно това се отнася за близкоизточното урегулиране.

Пред журналисти след срещата, която продължи общо четири часа, лидерите на Турция и Русия подкрепиха териториалната цялост на Ирак и Сирия и изразиха готовност да продължат съвместната си работа за зоните за деескалация в Сирия.

Орбан: Битката за мигрантската политика едва сега започва

След няколкодневна остра реторика унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че правителството му ще спази решението на Европейския съд, ко...

Ердоган и Путин обсъдиха и въпросите на икономическото сътрудничество като отбелязаха увеличаването на двустранния стокооборот и ръста на туристическия обмен.

Като нарече президента на Турция „приятел”, руският лидер отбеляза, че срещата с „изключително работен характер” е дала възможност „подробно, откровено да се обменят мнения както по въпросите на двустранното сътрудничество, така и да се поговори за по-нататъшните ни съвместни действия в контекста на урегулиране на сирийската криза”, предаде БГНЕС.

Според Путин създаването на зони на деескалация в Сирия е пролог към прекратяването на войната в Сирия, окончателното унищожаване на терористите и връщането на сирийците към мирния живот, към своите родни огнища”, заяви руският държавен глава.

Той съобщи, че на срещата е потвърдена готовността да се продължи работата по създаването на четири зони за деескалация, включително най-голямата от тях – в провинция Идлиб.

Путин отбеляза, че инициативата за създаването на зони на деескалация е издигната на срещата с Ердоган в Сочи през май. „Трябва да признаем, че работата за реализиране на тази идея не бе никак лесна както за страните, въвлечени в сирийския конфликт, така и за страните гаранти на процеса от Астана – Русия, Турция, Иран”, подчерта руският лидер. Но „въпреки трудностите ние все пак успяхме да постигнем положителен резултат”.

Далай Лама: Светът принадлежи на 7 млрд. души, а не на няколко световни лидери

В Делхи се състоя първата в историята дискусия на Далай Лама с руски експерти, изучаващи природата на съзнанието. Журналистът от радио...

Президентът на Русия добави още, че смята „тези договорености за общ и изключително важен успех, успех и на нашия приятел господин Ердоган, защото той е един от инициаторите на този процес”.

Според оценките на Путин постигнатите резултати за създаване на зони на деескалация са ”абсолютно принципни неща, които са важни не само за сирийския народ, не само за региона, но и за целия свят”. „Ние създаваме условия за връщане на бежанците, за връщането им вкъщи, което е принципно важно за активизиране на процеса на търсене на дългосрочно политическо урегулиране в Женева под егидата на ООН”, подчерта Путин.

По време на преговорите Анкара и Москва обявиха подкрепата си за териториалната цялост на Ирак и Сирия.

„Ние с Русия подкрепяме териториалната цялост на Ирак и Сирия. Турция продължава тясното сътрудничество с Русия за постигане на политическо решение на кризата в Сирия”, каза Ердоган. Той обяви и необходимостта „да не се дава възможност на правителството в Иракски Кюрдистан да допусне още по-сериозна грешка”, като имаше предвид референдума за независимостта на Иракски Кюрдистан, който се състоя на 25 септември.

Страните са се договорили „да продължат плътните контакти по линия на министерствата на външните работи, военните и специалните служби за целите на задълбочаването на координацията на съвместните действия за урегулиране на кризата в Сирия, за решаването на другите регионални проблеми”.

Папа Франциск: Светът е във война, но тя не е религиозна

Главата на Римокатолическата църква заяви, че светът е във война, но причината не е религията. Папа Франциск направи изявление пред жу...

„Преговорите в Астана увеличиха доверието между нашите две страни, необходимо е да продължаваме да провеждаме такива срещи. Кризата в Сирия трябва да бъде решена по мирен път и ще продължаваме да си сътрудничим в тази посока”, заяви президентът на Турция.

Руският президент отбеляза забележимия напредък в развитието на икономическото сътрудничество на Русия и Турция и ръста на туристическия обмен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com