Турция и САЩ подписаха споразумението за операцията срещу "Ислямска държава"

4846
Турция и САЩ подписаха споразумението за операцията срещу "Ислямска държава"

Турски и американски военни представители подписаха споразумението за съвместната операция на двете страни срещу групировката "Ислямска държава".

"Вчера заявих, че са приключили техническите преговори относно спецоперацията, която е част от договореността между Турци и САЩ. Тази информация е вярна. След това дадената процедура (за техническите аспекти на операцията – ред) бе подписана от турски и американски военни представители. Това е технически въпрос", каза Чавушоглу, цитиран от ТАСС. Той добави, че "с въпросите за провеждането на съвместните операции ще се занимават само военните власти и свързаните с тях структури".

Припомняме, че Анкара и Вашингтон планират провеждане на операция за въздушно подпомагане на силите, които Вашингтон оценява като умерени сирийски бунтовници. Военните действия ще целят изтласкването на ИД от зона с дължина около 80 км. Дипломати твърдят, че прекъсването на достъпа на халифата до турската граница, през която при джихадистите отиват чуждестранни бойци и доставки на муниции, може да промени разположението на силите. Американски бойни самолети от турската база в Инджирлик вече започнаха обстрели на обекти на джихадистите в Сирия и Ирак. По думите на Чавушоглу операцията също така щяла да бъде и послание към сирийския президент Башар Асад и оказване на натиск върху неговата администрация за започване на преговори и търсене на политическо решение на гражданската война в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com