Турция не признава доклада на ЕП

1537
Турция не признава доклада на ЕП
Снимка: Pixabay

Министърът по евроинтеграцията на Турция Волкан Бозкър реагира остро на приетия днес в ЕП доклад за напредъка на страната към членство в ЕС и обяви, че той ще бъде върнат основно заради претенциите за признаването на арменския геноцид.

Днес в Страсбург 375 евродепутати подкрепиха доклада, 133 гласуваха против и 85 се въздържаха. В него се подчертават сериозни отклонения от принципите на демокрацията и върховенството на закона, а това са основните критерии за присъединяването към ЕС, предаде БГНЕС.

Независимостта на съдебната система, свободата на събранията и на изразяването, зачитането на човешките права и върховенството на закона в Турция са повод за задълбочен анализ, всички журналисти, хвърлени в затвора, трябва незабавно да бъдат пуснати на свобода, се посочва в доклада. Влошаването на ситуацията със сигурността в Югоизточна Турция буди силна тревога, Европа обаче признава правото на страната да се бори с терористичните групировки, но операциите се превръщат в наказателни акции спрямо цивилните, чиито права се нарушават. Безспорно е, че кюрдският проблем няма да бъде разрешен със сила и ЕП призовава правителството в Анкара да намери хуманния път за това, а ПКК да свали оръжията, да се откаже от терористичните атаки и да представи исканията си по мирен и законен път. Както в миналогодишния, така и в този доклад специално място е отделено на арменския геноцид от 1915 г., който Турция не желае да признае, въпреки общото решение на ЕП по повод 100-годишнината от кървавите събития. Докладът от миналата година също бе отхвърлен от турското правителство заради претенциите на Армения. Европа настоява да се намери решение и на Кипърския въпрос, Турция да изтегли войските си, да отвори пристанищата и летищата си за корабите и самолетите от гръцката част, а това е условие за напредъка на преговорите за присъединяването й към ЕС. Основният аргумент на министъра по евроинтеграцията Волкан Бозкър за връщането на доклада обаче се оказва именно арменският геноцид.

"Миналата година в доклада този въпрос също фигурираше и ние предупредихме, че ще го отхвърлим като несъстоятелен, тази година, за съжаление, е същото и ние отново ще го върнем на постоянния ни представител и той ще го връчи в ЕП. Турция няма какво да крие в историята си, а събитията от 1915 г. се нуждаят не от политическо решение, то е в ръцете на историците“, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com