Турция отново поиска екстрадирането на Гюлен

14385
Турция отново поиска екстрадирането на Гюлен
Снимка: Getty Images / Guliver

Турция отново призова Вашингтон да екстрадира живеещия в САЩ духовник Фетулах Гюлен.

"Разбира се, че трябва да бъде екстрадиран. Има споразумение между Турция и САЩ. Има и международни договори", каза външният министър на страната Мевлюч Чавушоглу. "Работим в тясно сътрудничество със САЩ по този въпрос", допълни още той, предаде БГНЕС.

Вашингтон и Анкара имат подписано споразумение за екстрадиция от 1979 г., но според правни експерти престъплението, което изисква екстрадирането, трябва да бъде признато и от двете страни. През декември съд в Истанбул поиска ареста на Гюлен по обвинения в организирането и ръководенето на "въоръжена терористична организация". За сега обаче САЩ не са удовлетворили исканията на Турция.

Президентът Реджеп Ердоган неведнъж е обвинявал Гюлен, че ръководи престъпна мрежа от свои сподвижници в съдебната система, полицията и държавната администрация, чиято цел е преврат срещу правителството. В опит да се намали влиянието му тази седмица турските банкови власти поеха контрола над банка "Азя", ислямска финансова институция, основана от последователи на Гюлен. Според опоненти на Ердоган контролът върху банката е наказателна акция срещу Гюлен.

Апетитите на Турция към Африка

Не само Китай настъпва към африканския континент. Там се настанява и Турция. Страната вече се нареди сред победителите в съревнованиет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия