Турция стана Мека на пластичните операции - ето колко струва увеличаването на бюста там

3060
Турция стана Мека на пластичните операции - ето колко струва увеличаването на бюста там
Снимка: Pixabay

"Още от 13-годишна исках да си направя корекция на носа. Чух, че турските лекари били много добри. Няколко приятелки се оперираха в Турция и останаха много доволни", разказва пред ДВ 28-годишната американка Бенита Палойа. Поради това, а и заради добрата цена, тя решила да се оперира в Турция. Платила 5000 долара и седмица по-късно могла да отлети обратно към родината.

И останала доволна – самочувствието ѝ се повишило, а и вече получава повече поръчки, тъй като освен като финансистка, работи паралелно и като модел. Хвали особено много обслужването в Турция. „Можех да се оперирам и в САЩ, но там щеше да струва 30 000, а и отношението нямаше да е толкова добро.“

От пандемията насам Турция изживява истински бум в сферата на медицинския туризъм. По официални данни през 2021 година в страната са пристигнали 670 730 пациенти, търсещи здравни услуги. Година по-късно те са били почти двойно повече, а в първата половина на миналата година здравните туристи в Турция са били 746 290.

Още: Турция купува 40 изтребители F-16 от САЩ. Цената е 23 милиарда долара

Ръст логично има и в приходите – над 1,73 милиарда долара през 2021-а, година по-късно те вече надхвърлят 2,12 милиарда. За първата половина на 2023-а приходите са повече от 1,04 милиарда.

Най-много са пациентите от Германия

Пак по официални данни (на Международното дружество за естетична и пластична хирургия) най-голям брой чуждестранни пациенти са дошли в Турция от Германия, следвани от гружданите на Великобритания и Швейцария. Сред нехирургичните намеси на най-висок интерес се радват манипулациите с ботокс и хиалуронови киселини срещу бръчки. При операциите пък на първите три места са липосукциите, корекциите на носа и увеличаването на бюста.

Все по-търсени напоследък стават и удължаванията на крака. Най-вече по-ниски мъже от Запада, недоволни от своя ръст, лягат под ножа край Босфора. Като 31-годишния Аш от САЩ (името е променено). Той страдал от това, че не е достатъчно висок, а междувременно е 1,84 - т.е. с 12 сантиметра по-висок от преди. И определено се чувства по-добре. „Беше болезнено и фазата на възстановяване беше твърде дълга“, казва той пред ДВ, но добавя, че си е заслужавало. Сега го харесвали повече, а и повече го уважавали.

Още: Нещо страшно става с цените в Турция

Опитният ортопед Юнус Йок от Истанбул е сред експертите в тази сфера – само през последните две години е направил над 200 операции по удължаване на краката. „По-рано предприемах подобни оперативни намеси по необходимост – например след инцидент“, докато през последните години хората се ръководят повече от естетически съображения. Йок е убеден, че в бъдеще броят на тези интервенции ще расте, но предупреждава, че последствията от тях могат да бъдат сериозни, ако те не се окажат успешни.

Опасности не липсват

Напоследък сведенията за несполучливи разкрасителни операции в Турция зачестяват. Преди година германският институт „Роберт Кох“ съобщи за над 27 случая на отравяне след третирането на коремната област с ботокс. При тази интервенция ботоксът се инжектира в коремната стена с цел да се постигне по-трайно чувство на засищане. Този метод обаче може да доведе до мускулна слабост, до смущения в зрението и в дишането и дори до временна парализа.

През януари операция за увеличаване на привлекателността на задните части (по т.нар. „бразилски модел“) в Истанбул също завършва летално. Майка на три деца от Англия получила сърдечен инфаркт четири дни след операцията - той бил предизвикан от мастна емболия. При този вид операции задните части се „надуват“ и увеличават чрез собствените мазнини на пациента – именно това довело до смъртта на майката.

Още: 84% от турците се страхуват, че изкуственият интелект може да ги направи безработни

В Турция е много по-евтино

Защо постоянно се стига до такива случаи? Нима е заради липсата на компетентност? Германската лекарка Сузане Пунсман, експертка в Централата за защита на потребителите в провинция Северен Рейн-Вестфалия, съветва да не се бърза с обобщенията. Тя посочва, че и в Турция както навсякъде, има и добри, и лоши специалисти. Затова препоръчва на заинтересованите да се осведомят максимално подробно за квалификацията на съответния лекар преди интервенцията.

Важно е да се установи и дали лекарят или клиниката имат сертификат според европейските стандарти, който свидетелства, че медицинското заведение периодически се подлага на контрол. Пациентите трябва да се информират и за използваните материали, както и за използваната лаборатория.

Пазете се от непроверени „специалисти“

Още: Филип Киркоров с уникална пластична операция - направи си плочки на корема (ВИДЕО)

Професор Али Ихсан Йоктен от Турския лекарски съюз също предупреждава да се внимава с несертифицираните лекарски практики и клиники. Според него нарасналият интерес към естетични интервенции в Турция води до комерсиализация на здравния туризъм.

„Решаващ критерий за манипулациите в Турция често е ниската цена – щом е възможно да се спестят между 30 и 70 процента“, казва за ДВ експертката по правата на потребителите Пунсман. Тя дава два примера: „В Германия увеличаването на бюста струва от 4500 евро нагоре, докато в Турция е 2500. В Дюселдорф намаляването на стомаха излиза 12 500 евро, а в Турция – една трета от тази сума. Особено при по-скъпите интервенции посещението в Турция може спести много пари, което повишава и готовността на хората да поемат риск“.

 

Източник: Дойче веле

Още: Коя е най-подходящата възраст за козметични корекции

Ето какво кара хората да си правят пластични операции

И Ума Търман се обезобрази (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com