Турската опозиция защити Давутоглу

1005
Турската опозиция защити Давутоглу

Лидерът на основната опозиционна Републиканската народна партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу обвини президента Реджеп Ердоган в грубо погазване на демократичните принципи, еднолично вземане на решения и намерения да върне султаната в Турция.

Това той направи днес в обстоен анализ на политическата криза пред парламентарната група на своята партия.

„Защитаваме премиера Давутоглу заради волята на народа. Наблюдаваме, че от 2010 г. насам има тенденция Турция да бъде бутната в други релси на развитие на законодателната и изпълнителната власти. След избора му за президент /на Реджеп Ердоган, б.а./ той обяви, че парламентарната система на управление трябва да изчака. Срещу това се противопостави единствено НРП. Председателят на парламента също се продаде на тази идея и каза, че и да се приеме, и да се отхвърли, системата вече е променена. След изборите от 7 юни и 1 ноември Ахмет Давутоглу дойде на премиерския пост. Тези дни той бе привикан в Сарая и след срещата огласи, че подава оставка и това не е по негов избор. Няма такава култура в демокрацията – еднолично да отстраниш лидер, който е спечелил подкрепата на 23 млн. избиратели. Това има само едно тълкувание – не вярвам в демокрацията, нито в обществената подкрепа, най-важно ми е да стоя в Сарая“, заяви Кълъчдароглу.

Според него Давутоглу е бил длъжен да се противопостави на президента, като му припомни, че е станал министър-председател с волята на 23 млн. души. Той е трябвало и да подчертае, че не му е работа да сервилничи като слуга в двореца.

„Защо поиска оставката на премиера, защо погазваш Конституцията, защо се бъркаш във вътрешнопартийните дела? Както харчиш парите, така нулираш вота на тези 23 млн. избиратели? Такъв разврат тази държава не помни, премиер ли ти трябва или прислужник?“, обърна се опозиционният лидер към президента и определи цялата ситуация като позорна.

Кълъчдароглу изрази съжаление, че именно на неговата партия се падна честта да защитава Давутоглу и подчерта, че Ердоган прави всичко възможно Турция да се върне към султанския модел на управление, предаде БГНЕС.

„Да тласнеш страната към султаната, това е преврат. Кемал Ататюрк казва, че републиката е силата на администрацията, а султанатът – силата на страха. Султанатът управлява с лостовете на страха и натиска и отглежда хора слуги. Всички са наясно, че това се прави заради собствената му пожизнена недосегаемост на президентския пост и по всичко личи, че той се стреми да раздели страната. Това е президентски сепаратизъм, който е твърде далеч от Конституцията и от нагласите на народа. Той не може да си представи, че е извън кабинета и иска цялата власт в ръцете си“, посочи опозиционният лидер и се зарече партията му да не допусне това.

Кълъчдароглу допълни, че докато крайграничният район Килис е завзет от сирийците, а близо 30% от местното население са го напуснали заради постоянния обстрел, а и училищата там от 4 месеца са затворени, Ердоган се занимава с търсене на послушен премиер и налива подкупи в определени медии.

Междувременно управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ направи специален сайт за предстоящия извънреден конгрес с основен въпрос „Кой да бъде новият лидер и премиер?“. В него са посочени имената на няколко потенциални кандидати – на правосъдния министър Бекир Боздаг, на транспорта и съобщенията Бинали Йълдъръм, на енергетиката Берат Албайрак, който е и зет на президента, на вицепремиера Нуман Куртулмуш, на за.-председателя на ПСР Мехмет Али Шахин. През последните дни се спрягаше и министърът на отбраната Исмет Йълмаз, но той не попадна в селекцията на сайта. Посетителите могат и да гласуват, а до днес следобед президентският зет Берат Албайрак е получил подкрепата на 25% от тях. Председателят на парламентарната група на ПСР Бюлент Туран заяви, че през следващата седмица ще бъде обявена кандидатурата на новия партиен лидер. Инструкцията на Реджеп Ердоган е на конгреса да бъде издигнат само един кандидат и той да бъде подкрепен безусловно от всички делегати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com