В Афганистан: Американски войски спешно напускат най-голямата си база

4392
В Афганистан: Американски войски спешно напускат най-голямата си база
Снимка: Getty Images/Guliver

Американските войски напуснаха базата си в района на военно летище в провинция Кандахар, което някога беше домакин на най-голямото разполагане на силите на САЩ и НАТО в Афганистан. Това съобщи „Stars and Stripes", позовавайки се на свои източници и цитиран от ТАСС.

Изтеглянето на войските, според вестника, е извършено без никакви формалности и церемонии за сбогуване и толкова прибързано и тайно, че афганистанските представители, на които според официалните изявления базата е била прехвърлена, е трудно да посочат точната дата на предаването й.

Талибаните завзеха район на 40 км. от Кабул

Талибаните изтласкаха афганистанските правителствени сили и завзеха територия на около 40 километра от столицата Кабул, съобщиха предст...

„Предаването на летището в Кандахар беше извършено в координация с представители на афганистанското правителство и нашите афганистански партньори от 205-и корпус“, заяви пред вестника полковник Сони Легет, говорител на американската военна коалиция и други страни от НАТО в Афганистан.

Според представител на гореспоменатия 205-и корпус обаче изтеглянето на американците е било пълна изненада за афганистанците и е било извършено „или във вторник вечерта, или в сряда сутринта“ без никаква координация с местните власти.

„Те заминаха през нощта и в момента в Кандахар няма повече американски войски“, каза пред вестника военният комендант на летището генерал Фарик Квовахи. Той не уточни за коя нощ говори.

Въз основа на анонимност американски служител по отбраната заяви пред вестника, че "още ден-два" ще има сили от коалицията за решаване на въпросите по сигурността. В разгара на военните действия в Афганистан в тази база бяха настанени до 30 000 военнослужещи.

Афганистан в национален траур заради взрив до училище в Кабул

Президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви 11 май за ден на национален траур във връзка с взрива на 8 май до училището в Кабул, съобщи ...

На 14 април 2021 г. американският президент Джо Байдън обяви плановете си за изтегляне на американските войски от Афганистан от май до 11 септември 2021 г. Предишната администрация, водена от Доналд Тръмп, подписа мирно споразумение с талибаните през февруари 2020 г. в Доха, според което Вашингтон се ангажира да изтегли своите войски, както и тези на своите съюзници, до 1 май 2021 г. Това отклонение от постигнатите споразумения предизвика рязко недоволство от страна на талибаните, които всъщност заявиха, че в този случай те се считат за свободни от поетите задължения по Споразумението от Доха.

Напоследък терористичните атаки зачестиха в Афганистан. Последните две се състояха през нощта на 13 май. В резултат на това бяха убити 9 цивилни.

БГНЕС припомня, че последният взрив в Кабул избухна преди няколко часа и остави 12 мъртви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com