В Австралия "сменят" пола на светофарите

2119
В Австралия "сменят" пола на светофарите

Австралийският град Мелбърн сменя изображението на човечето на светофара. Вместо традиционната мъжка фигурка там ще се появи силует с пола. Въпреки че целта е да се повиши информираността за равенството между половете, инициативата провокира ожесточени дебати, съобщи БГНЕС.

По повод Международния ден на жената, десет светофара на най-оживените кръстовище ще променят пола си. Много от местните жители се чудят дали експериментът, който трябва да продължи 12 месеца, е наистина полезен.

"Идеята за тези „кръстовища на равенството” е да насърчи равенството между половете и да намали подсъзнателно изгражданите предразсъдъци като се промени иконографиката, пред очите ни всеки ден, особено на светофара”, казва Мартин Летс от неправителствена организация "Комисия Мелбърн" пред Острелиън броудкастинг корпорейшън (Australian Broadcasting Corporation).

Неправителствената организация е съставена от над 120 фирми и местни сдружения, които финансират инициативата, получила подкрепата и на щатските власти във Виктория.

Реакциите са разнопосочни, има и иронични.

„Харесва ми да си помисля, че на новите светофари в Мелбърнса малки зелени човечета травестити", заяви Томас Джон Джаспърс в Twitter.

В Австралия шефът на пощите взима 10 пъти по-висока заплата от премиера

Австралийският премиер отправи призив към държавните пощи на страната да преразгледат размера на заплащането за изпълнителния директор ...

Кметът на Мелбърн се пита за смисъла на експеримента. "Аз съм напълно положително настроен в полза на равенството между половете, но наистина?", Каза той пред журналисти. "За съжаление, мисля, че този вид скъпо упражнение ще провокира по-скоро присмех, а не подкрепа за един толкова важен въпрос".

Министърът на правата на жените на щата Виктория Фиона Ричардсън обаче приветства опита, който ще помогне в нейната борба със сексизма.

"Има много начини да се изключват жените от публичното пространство, което изглежда тривиално, но те са със символично значение," каза тя.

"Културата на сексизма е изградена от малки щрихи, като мъжките фигури на кръстовищата, както и от по-сериозни проблеми, като дела на домашното насилие, претърпяно от жени. Нашето правителство работи върху равенството между половете за всички жени", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com