Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания с двоен удар по Израел заради Рафах и Западния бряг

12 февруари 2024, 16:13 часа • 3190 прочитания

Британският външен министър Дейвид Камерън призова Израел да спре военните си действия в южния град Рафах в Ивицата Газа след смъртоносните бомбардировки през нощта.

Още: След поредица от удари: Десетки палестинци загинаха в Рафах (ВИДЕО)

По данни на Министерството на здравеопазването в Газа, контролирано от "Хамас" - най-малко 67 палестинци са загинали при израелските въздушни и морски атаки срещу Рафах в ранните часове на понеделник, 12 февруари.

„Загрижени сме за ситуацията и искаме Израел да спре и да помисли сериозно, преди да предприеме каквито и да било по-нататъшни действия“, каза Камерън по време на посещение в Шотландия, цитиран от БГНЕС.

Още: Съд спря Нидерландия за доставка на части за F-35 към Израел

Нетаняху не ще и да чуе за спиране на огъня

Днес обаче израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да продължи военната офанзива в Газа, след като двама заложници бяха освободени от плен. "Само продължаващият военен натиск до пълната победа ще доведе до освобождаването на всички наши заложници", подчерта премиерът.

Снимка: Дейвид Камерън, Getty Images/Guliver

При съвместна операция на израелските сили, израелската вътрешна служба за сигурност Шин Бет и специалното полицейско подразделение в Рафах бяха освободени 60-годишният Фернандо Симон Марман и 70-годишният Луис Харе, съобщиха израелските военни.

Двамата мъже, отвлечени от "Хамас" от кибуца Нир Ицхак на 7 октомври, са в добро състояние и са откарани в медицинския комплекс Тел Хашомер.

Още: Анализ: Нетаняху трябва да си ходи, а войната в Газа да спре

Великобритания санкционира четирима заселници на Западния бряг

Вторият удар на Лондон по Нетаняху е свързан със санкции за четирима "екстремистки" израелски заселници на Западния бряг - другата палестинска територия в рамките на Израел, която израелците от години опитват да окупират чрез създаване на селища и прокарване на своите закони.

Санкционираните заселници са обвинени в нарушаване на човешките права на палестинците на Западния бряг. По-рано този месец подобен ход предприеха и САЩ: Байдън с удар по Нетаняху: Санкции за израелски заселници на Западния бряг (ВИДЕО).

"Израел също трябва да предприеме по-решителни действия и да прекрати насилието от страна на заселниците", заяви Дейвид Камерън в изявление, в което представи ограниченията. Те включват замразяване на британски активи, както и забрана за пътуване и издаване на визи.

Още: Нетаняху нареди евакуация на Рафах, задава се военна операция в града

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес