Висок риск от ново земетресение в Непал

10099
Висок риск от ново земетресение в Непал

Опустошителните земетресения, които удариха Непал през пролетта са намалили малко напрежението в разлома в Хималаите, но рискът от голямо земетресение остава все така висок, според учените.

Земетресения в Непал през април причиниха смъртта на близо 7 хиляди души и унищожиха напълно над 500 хиляди жилища, като повредиха силно близо 270 хиляди. Два мощни труса с магнитуд 7,9 (25 април) и 7,3 (12 май) бяха част от продължителна сеизмична серия. Стотици вторични трусове с по-малка сила продължиха да тревожат оцелелите. Щетите от природното бедствие бяха оценени от властите над 10 милиарда долара.

Скъсването на част от разлома, което се случи на 25 април (вътрешната част на Main Frontal Thrust) намали напрежението в тази част. "Въпреки това някои части от разлома в по-западна посока не са се разместили и остават "под ключ", уточняват авторите на две изследвания, публикувани едновременно в списание "Нейчър геосайънс" (Nature Geoscience) и списание "Сайънс" (Science), пише АФП.

Сеизмичното събитие започна в североизточната част на Катманду, след което се разпространи на около 140 км към изток. Измерванията показват, че разместването е било прогресивно, което е позволило да се избегне още по-мащабна катастрофа.

"Това е голяма трагедия, но можеше да бъде много по-лошо", обяснява пред АФП Жан-Филип Авуак, един от авторите на изследването от Кеймбриджкия университет.

Земетресенията в Непал са резултат на сблъсъка между тектонската плоча, която носи Индия, и евроазиатската плоча.

В мястото, където двете плочи се срещат, тази, която се подпъхва, деформира оставащата отгоре. Като амортисьор, който се свива, границата на горната плоча абсорбира деформациите до момента, в който те станат твърде големи. Точно в този момент става земетресението.

Западната част от разлома Main Frontal Thrust, който бележи контакта между индийската и евразийската плоча, трябва да бъде наблюдавана отблизо", подчертават учените.

Частта от 800 км западно от Непал, която разделя мястото на трусовете през 1833 и 2015, от това в Кангра (Индия) през 1905, е високорискова зона. В тази част, която е по дължината на Хималаите, не е имало значимо земетресение повече от 500 години и е ясно, че разломът е под напрежение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com