Владимир Чуков: Дори в Сирия да има по-траен мир, бежанците ще идват

3330
Владимир Чуков: Дори в Сирия да има по-траен мир, бежанците ще идват
Снимка: Getty Images/Guliver

Много ме безпокои това, че Гърция започва да съсредоточава на територията си огромен бежански поток. От другата страна е Турция, в която има милиони бежанци. Двете страни започват да се превръщат в депо за тези хора, което няма как да не повлияе на България. Това каза арабистът Владимир Чуков пред bTV.

Според него дори да спрат боевете в Сирия, бежанският поток ще намалее, но няма да изчезне. Той посочи, че в момента над 85% от населението на размирната страна живее на прага на бедността. 500 хил. души са загинали в гражданската война, а 70 – 80 хил. – от глад и болести. В Сирия няма икономика, тя ще продължи да „кърви и да изтласква хора извън националните граници“.

Орбан нападна Гърция за решението да не пречи активно на влизащите мигранти

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази загриженост от политиката на Гърция да допуска неконтролирано на собствена територия милиони миг...

По думите на Чуков, много от бежанците стигат в Европа, привлечени от туроператорски обяви, предлагащи, например, екскурзия до Германия. Имало и оферти децата да пътуват безплатно.

Експертът обърна внимание, че преди няколко месеца лицата на бежанския поток са били младите мъже. Това са хора, които не искат да участват в сраженията, защото в Сирия всички страни мобилизират мъжете. Днес повечето бежанци са жени и деца – семействата на тези млади мъже, избягали вече в Европа, обясни той.

По думите на арабиста е напълно възможно вчерашния атентат в Истанбул, извършен от две жени, да не е дело на терористична група. Обикновено причините жени да станат атентатори са емоционални и семейни и много малко – идеологически, каза той. И добави, че ИД и Джабхат ан-Нусра“ като цяло не използват атентаторки самоубийци.

Турция в момента живее в обстановка на вулканотероризъм, ситуацията там е извънредна, посочи Чуков. Вчера (3 март), паралелно с атентата в Истанбул, имаше нападения и в Югоизточна Турция, там си е гражданска война – противопоставяне на държавата и кюрдите. В Турция почти всеки ден има атентати. Опитът да се наложи пълното медийно затъмнение и да не се отразяват атентатите е правителствена тактика, целяща информацията да не се използва от терористите за повтаряне на тези нападения, каза Чуков.

ЕС даде срок на Гърция до средата на май да защити границите си

"Европейският съюз даде срок на Гърция до 12 май да регистрира всички мигранти или Атина ще се сблъска с последващ контрол на границите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com