Владимир Чуков: Притеснявам се, че атентатите в Турция стават все по-често

1463
Владимир Чуков: Притеснявам се, че атентатите в Турция стават все по-често
Снимка: Gettyimages.com

Част от гражданската война в Турция. Така арабистът проф. Владимир Чуков определи атентата на летище „Ататюрк”. И припомни, че всеки ден в Турция има атентати и престрелки, но те се отразяват по-слабо от западните медии.

Според Чуков изборът на „Ататюрк” е направен, за да има точно отзвук на Запад. 60 млн. пътници са минали през летището през миналата година, каза той. Ясно е, че няма жертви-чужденци т.е. имаме нарочен и точен подбор на мишена, категоричен беше професорът.

Полицай прострелял един от терористите на "Ататюрк", албанският премиер се отървал на косъм (ВИДЕО, 18+)

Снощният атентат в Истанбул, който по последни данни взе 36 човешки живота, е можело да бъде и по-страшен, ако един от полицаите на лет...

По отношение на „гражданската война” в Турция Чуков поясни пред Нова телевизия, че Турция воюва срещу „Соколите на Кюрдистан”, ПКК и „Ислямска държава”. ИД обикновено атакуват граждански обекти, за да има по-голям резонанс, а ПКК се цели в държавни учреждения. „Соколите на Кюрдистан” са отцепници от ПКК и често атакуват граждански обекти, затова е трудно веднага да се определи чие дело е даден атентат, поясни Чуков.

Арабистът посочи и, че преди седмица е паднал важен сирийски град – Мамбич. Чуков го определи като основната връзка между Турция и Сирия за навлизане на джихадисти. Това много силно удари по интересите на „Ислямска държава”, категоричен беше професорът.

Играта между Турция и „Ислямска държава” е много сложна. Не смятайте, че ако определени кръгове в Турция се облагодетелства от отношения с ИД това означава, че цяла Турция е в добри отношения с джихадистите. Фронт Ан Нусра, т.е. сирийският клон на Ал Кайда, никога няма да нападне Турция, защото Анкара ги снабдява с оръжие, посочи Чуков. Наскоро анализ на Deutsche Welle показа, че Ал Кайда се явява противник на ИД – заради фундаментални разлики във философията на водене на борба.

В обозримо бъдеще едва ли атентатите в Турция ще спрат. Притеснявам се, че ритъмът на атентатите се ускорява. Очевидно е, че нещата вървят на зле. Затова Турция се опитва да минимизира външните врагове, посочи Чуков, визирайки и предстоящия днес (29 юни) телефонен разговор между Реджеп Ердоган и Владимир Путин.

След атаката в Истанбул: Ердоган поиска "съвместна борба“ срещу тероризма

Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган призова за „съвместна борба“ срещу тероризма след тройната самоубийствена атака н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия