Водката в Русия поскъпва ударно, властите опитват да намалят потреблението

24102
Водката в Русия поскъпва ударно, властите опитват да намалят потреблението
Снимка: Getty Images/Guliver

Водката в Русия отново ще поскъпне от догодина и то значително. Така властите се опитват да намалят потреблението, без да пострада хазната, предаде БНР.

Държавната служба за надзор над търговията със спиртни напитки предлага минималната производствена цена на бутилка водка от половин литър да се повиши с 17% и да достигне 199 рубли или около 4,5 евро.

В Русия се разраства епидемията от СПИН

В Русия продължава да се разраства епидемията от СПИН, като броят на заразените от вируса ХИВ на 1 октомври 2013 година е бил 780 хиляд...

Надзорниците обясняват поредното поскъпване с повишените акцизи и по-високите производствени разходи. Очаква се в търговската мрежа най-евтината водка да струва не по-малко от 245 рубли или 5,5 евро. Така за около две години цената на руската национална спиртна напитка на практика ще се повиши около два и половина пъти.

Според статистиката, в средата на тази година производството на водка е било с 30 на сто по-ниско в сравнение с предишната година.

Същевременно данните не показват толкова драстичен спад в консумацията и това се обяснява с нарасналото нелегално производство, което заема около 30% от пазара. Също така се е увеличил и контрабандния внос на водка от съседен Казахстан, който е партньор на Русия в Митническия съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com