Войната в Близкия изток: Израел и Хамас договориха удължаване на примирието с още ден

2859
Войната в Близкия изток: Израел и Хамас договориха удължаване на примирието с още ден
Снимка: Getty Images

Израел и "Хамас" договориха удължаване на прекратяването на огъня в Газа в последния възможен момент с още един ден, за да позволят освобождаването на още заложници в замяна на палестински затворници, предаде Асошиейтед прес.

Всяко ново удължаване на спирането на огъня, което продължава седми ден, ще става все по-трудно, тъй като се очаква "Хамас" да поиска повече отстъпки срещу освобождаването на останалите заложници.

В очакване на още освободени

6 заложници бяха освободени буквално преди минути от Хамас. Заедно с пуснатите на свобода по-рано днес две жени – 21-годишната Мия Шем, която е от френско-израелски произход и 40-годишната Амит Сусана, броят на освободените днес става 8. Сред тях са 7 жени и един мъж.

Това се случи, след като временното примирие между Израел и Хамас беше удължено за седми ден. Египетски и катарски преговарящи и в този час работят за по-нататъшното му удължаване.

Още: Ето каква е била съдбата на заложниците на Хамас и как са действали терористите

Нападение в Ерусалим

По-рано днес се появиха опасения, че размяната може да бъде провалена, след като в Ерусалим бяха убити трима души при атака на членове на "Хамас". 16 души са ранени. Нападението се случи ден, след като две палестински деца бяха убити по време на операция на израелската армия в окупирания Западен бряг.

САЩ призова Израел да пази цивилните

Топ американският дипломат Антъни Блинкен, който е на посещение в Близкия изток, заяви, че е казал на Израел, че трябва да предприеме "по-ефективни стъпки" за защита на живота на цивилни. Според дипломатът, непосредственият фокус е да се удължи примирието, така че повече заложници да могат да бъдат освободени и да бъде доставена допълнителна помощ в Газа, но той обърна внимание на това, което може да се случи след края на споразумението.

Още: Блинкен: Примирието между "Хамас" и Израел дава резултати

Блинкен каза, че е дал да се разбере на Израел, че преди да започне военните си операции, той трябва да осигури защита за цивилните. "Огромната загуба на цивилни животи, която се случи в северната част на Газа, не може да се повтори и на юг", предупреди Блинкен.

Той призна трудността на борбата на Израел срещу Хамас, която според него се е вклинила сред цивилните, но каза, че Израел трябва да предприеме "по-ефективни стъпки", за да защити живота на цивилните. Блинкен поиска от Израел да определи територии в южната и централната част на Газа, където невинните цивилни да могат да се подслонят и да бъдат в безопасност. Освен това, американският първи дипломан подчерта, че трябва да се избягват всякакви атаки срещу критичната инфраструктура като болници, електроцентрали и водни съоръжения. "Намерението е важно, но също и резултатът", напомни той.

Още: "Видяхме я, но не говори много": Бащата на освободената от „Хамас” жена от български произход

Блинкен се обяви и срещу "по-нататъшното значително разселване на цивилни вътре в Газа", добавяйки, че на разселените цивилни в крайна сметка трябва да бъде позволено да се завърнат по домовете си. "Не трябва да има трайно вътрешно разселване", каза Блинкен.

Хуманитарната помощ

Общо 2781 камиона, превозващи хиляди тонове международна помощ, са преминали от Египет в Газа от 21 октомври през ГКПП Рафа, според египетски служител. Помощта се състои от значително количество медицински консумативи и медикаменти, възлизащи на 3176 тона, според Айман Уалаш, директор на чуждестранния пресцентър на Египет.

Допълнително помощта включва 13 348 тона храни; 10 359 тона вода; 3203 тона други помощни материали; и 137 тона палатки, каза Уалаш по време на брифинг за пресата в Ал Ариш, Египет, в четвъртък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Спират раздаването на храна в Рафах, запасите свършиха

Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Земетресение край бреговете на Тонга

Путин пристигна на посещение в Китай (ВИДЕО)

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com