Външно: Извънредно положение в Казахстан, българите да не напускат домовете си

37933
Външно: Извънредно положение в Казахстан, българите да не напускат домовете си
Снимка: МВнР

Министерство на външните работи (МВнР) препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания до Казахстан до снемане на въведения най-висок „Червен код“ за терористична опасност, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От там уточняват, че предупреждението е във връзка с извършените днес, 18 юли, терористични атаки в град Алмати. "В момента там е въведено извънредно положение", допълват от ведомството, като съветват намиращите се вече на територията на град Алмати български граждани да се въздържат от напускане на домовете си.

Припомняме, че по-рано днес религиозни радикали нападнаха полицейски участък в икономическата столица на Казахстан, като убиха трима полицаи и един цивилен.

МВнР: Рисковата обстановка в Турция все още не е преодоляна

Министерството на външните работи информира българските граждани за следното: ▪ Налице са симптоми за овладяване на ситуацията от зако...

Местните спецслужби успяха да задържат един от нападателите, но според първоначална информация още един се укрива. Седем полицаи са тежко ранени и настанени в реанимация. По думите на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев престрелката в Алмати в терористична атака, съобщава РИА Новости.

„Червен код“ на терористична опасност предполага най-висока степен на опасност от възможни нови терористични атаки и е съпътстван от предприемането на редица извънредни мерки, сред които: безпрепятствено проникване в жилищни и други помещения на силите на реда; временно задържане под стража за 24 часа до изясняване на ситуацията; провеждане на обиски и други оперативни мероприятия; временно ограничаване на свободата на движение и придвижване; засилен контрол на ключови места в града (летища, гари и т.н.).

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към посолството на Република България в Казахстан:

Посолство на Република България в Република Казахстан

Адрес: ул. „Иманов” № 11, бизнес-център „Нурсаулет”, ет . 5, гр. Астана, 010000, Казахстан

Атентаторът от Ница искал повече оръжие

Мохамед Лауеж Булел се опитал да получи повече оръжие преди да извърши терористичното нападение в Ница, съобщи BFM-TV. Това става ясно...

Телефон: +7 7172 90 15 15

Факс: +7 7172 90 18 19

Дежурен телефон в извънработно време: + 77 789 717 882

E-mail: Embassy.Astana@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/kazakhstan.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com