За възраждане на "Южен поток" заговори "Газпром"

1915
За възраждане на "Южен поток" заговори "Газпром"

Нов вариант на газопровода „Южен поток” от полуостров Крим до Варна лансира шефът на „Газпром експорт ” Андрей Конопляник. Той спомена идеята по време на Централноевропейския газов форум в Братислава.

„Русия е в правото си да търси маршрути за износ на газ, които представляват най-малък риск за изпълнението на договорите”, заявил генералният директор на „Газпром експорт” Андрей Конопляник. По думите му руската страна търси енергийни маршрути, които да заобикалят Украйна, но и да не включват Турция.

Като алтернативни маршрути се обсъждат „Южен поток”, както и „Северен поток 2”, посочил Конопляник. Според „Газпром” тези трасета обаче трябвало да се изграждат с частно финансиране, а не със средства от Евросъюза, информира bTV.

Русия е готова за проект, подобен на "Южен поток"

Русия е готова да осъществи проект за строителство на газопровод по дъното на Черно море, подобен на проекта „Южен поток“...

Идеята за възраждането на „Южен поток” била продиктувана не само от политическата обстановка, но и от икономически съображения.

Планът на руснаците, представен от Конопляник, е новата версия на тръбата да тръгва не от порт Анапа, а от крайбрежието на Анексирания полуостров Крим. Така тръбата до Варна ще се окаже с няколкостотин километра по-къса, но и чувствително по-евтина.

Новината идва около седмица след като България започна проучвания за нефт и газ в Черно море. На церемонията тогава премиерът Бойко Борисов загатна, че по проект за руско-български газопровод продължава да се работи, а руската страна продължава да доставя тръби на родна територия.

Новият проект за газопровод от полуостров Крим обаче крие не само проблеми с европейските регулатори, но и такива от чисто политически характер. България официално не признава полуострова за част от Русия.

Днешното изказване на шефа на „Газпром експорт” е първото признание на руската страна, че „Южен поток” не е погребан проект.

Експерти виждат в меморандума за газопровода "Посейдон" възраждане на "Южен поток" през България

Според експерти подписаният в Рим меморандум за газопровода „Посейдон“ е „голяма стъпка“ към възраждането на &b...

Предишното споменаване на проекта беше през декември миналата година, когато президентът Владимир Путин определи газопровода като нещо отдавна отминало и обвини българските власти, че са беззъби.

"Учудва ме беззъбата позиция на българското ръководство, която незнайно по какви съображения пренебрегна националните интереси", заяви тогава руският президент.

Проектът "Южен поток" беше разработван за помощ за България, но властите на страната не го поискаха, каза още Путин.

"Там трябваше да бъдат вложени три милиарда евро в самия проект за строителство – това са работни места, заплати, доходи на всички бюджетни нива... И ние измислихме този проект, за да подкрепим България, но щом не искат – няма", отсече Владимир Путин на ежегодната голяма пресконференция в края на миналата 2015 година, цитиран от РИА Новости.

Припомняме, че в края на октомври 2015 г. от достоверен източник Actualno.com научи, че разговорите между България и Русия за "Южен поток" никога не са спирали. Заради свалянето на руския Су-24 на границата със Сирия Турция и Русия спряха пък разговорите за "Турски поток".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com