X
 
 

Започна пълненето с газ на тръбата на "Турски поток", предназначена за Турция

1144 0
photo of Започна пълненето с газ на тръбата на "Турски поток", предназначена за Турция
Снимка: Getty Images/Guliver
Първата част от тръбопровода „Турски поток” се пълни с газ, преди да бъде пусната в експлоатация по-късно тази година, съобщи турският веснтик Daily Sabah, цитиран от БГНЕС.

Пълненето е почнало още вчера (18 октомври). Всъщност това е последният етап от тестването на тръбопровода преди пускането му в експлоатация по-късно тази година, заяви South Stream Transport B.V. Операторът отбеляза, че първите доставки са планирани за края на тази година.

„Булгартрансгаз“ с договор за две станции от „Балкански поток“

Държавната компания "Булгартрансгаз“ подписа днес договор за над 350 млн. лв. за изграждане на две компресорни станции от га...

"Запълването на тръбопроводната система с газ е значителна стъпка към началото на реалните доставки на газ за Турция и Югоизточна Европа чрез новата система от морски газопроводи", заяви операторът.

Руска компресорна станция, разположена на руското черноморско крайбрежие, ще осигури необходимото налягане, за да тръгне синьото гориво от руската газопреносна система по тръбите под морето. Те ще се пълнят с природен газ от съоръжението в руския крайбрежен град Анапа до приемния терминал в Kıyıköy на черноморския бряг на Турция. Изграждането на приемния терминал навлезе в последния етап.

"Турски поток" ще има капацитет за транзит на 31,5 млрд. куб метра газ годишно, което ще задоволява нуждите на 15 млн. домакинства. Газопроводът се състои от две трасета. Първото с капацитет 15,75 млрд. куб. метра ще обслужва Турция, а второто е предназначено за Европа. Всеки тръбопровод е с дължина 930 километра и положен на дълбочина, достигаща 2 200 метра.

След като първият тръбопровод се напълни с природен газ, ще започне подготовка за втория.

"Турски поток" възроди дружбата на София и Москва

България, която преди няколко години се отказа от "Южен поток", започва строителството на "Балкански поток". Ден по-рано София заяви, ч...

Турската държава компания "Боташ" изгражда сухопътната тръбопроводната мрежа на турска територия, докато втората мрежа за Европа се изгражда от "Боташ" и "Газпром".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално