Изгубените градове на троянците по Viasat History хвърля нова светлина върху легендата за Троянската война

24376
Изгубените градове на троянците по Viasat History хвърля нова светлина върху легендата за Троянската война
Снимка: Viasat World

В продължение на векове Троянската война е считана за мит. Вълнуваща история за обсадата и падането на древния град. Омагьосваща легенда, предавана от поколение на поколение. Това, обаче, е едно от най-значимите събития в гръцката митология, а новият филм в две части „Изгубените градове на троянците“ по Viasat History кара тази легенда да оживее.

Впечатляваща графика, спиращи дъха кадри от въздуха и иновативни CGI ефекти разкриват археологически обекти и възстановяват изгубени сгради от Троя в тази ексклузивна премиера в две поредни недели от 6 февруари в 22:00 часа.

Историята на Троянската война е увековечена от Омир, често определян като гръцки поет, живял в 8 век пр. Хр. От него остават само две книги – „Илиада“, която разказва историята на последните 50 дни от войната, и „Одисея“ – за дългия път към дома на един воин след конфликта.

Легендата разказва за обсадата на Троя от гърците в пристъп на желание за мъст, след като троянският принц бяга с гръцката царица, Елена. Десет години трае обсадата и битките по стените на Троя. Най-сетне, гърците измислят вероломен план да скрият воини във вътрешността на дървен кон, който да вкарат в града с хитрост. Троянците са хващат на уловката, гърците влизат в града, унищожават го и така войната приключва.

Мистерията, която дълго озадачава историците, е дали Троянската война наистина се е случила. Дали историята, известна като „Епичният цикъл“, е чиста фантазия или почива на реални събития.

В хода на два 70-минутни епизода, археолози посещават Турция, Гърция и Амстердам, за да направят нови открития и да проследят работата на експерти, от миналото и настоящето, за да отсеят доказателствата и да разкрият истината.  В Турция археолозите изследват статуи, които им помагат да докажат, че обектът действително е историческият град Троя и намират улики в пейзажа, които свързват района с Троя, както е описана от Омир и други древни писатели.

Екипът в Амстердам работи със сведения, които помагат да се датира обекта и да се посочи точно кой слой на града отговаря на предполагаемия период на Троянската война. Междувременно екипът в Гърция прави зашеметяващо разкритие – древна глинена лампа, украсена с образ на троянски воин, който бяга от Троя. Експертите по история изследват и известната литературна творба, за да представят теории на какво може да се основава легендата.

Новият пленяващ филм по Viasat History в две части „Изгубените градове на троянците“ дебютира на 6 февруари, и ще се излъчи в две поредни недели от 22:00 часа с повторение следващите съботи сутрин, малко след 10:00 часа.


Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес. Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com