Viasat History в този див Див Запад

3978
Viasat History в този див Див Запад
Снимка: Viasat World

Интервю с историка Кевин Уейт за поредицата „Границата“

От 22 септември от 22:00 часа Viasat History започва излъчването на Границата, поредица от шест части, която изследва каква е истината зад митовете за Съединените щати и прословутия „Див Запад“.

В този сериал се изследват легендите, събитията и фолклора за американската „граница“, които са навлезли в културата ни толкова много, че представата за някогашния Див Запад - и особено уестърните - са се превърнали в един от определящите периоди за американската национална идентичност.

Холивудските филми искат да ни накарат да вярваме, че каубоите и индианците често са се биели помежду си, че всички каубои са били бели, че индианците са били диви и проявявали жестокост без провокация и че всички шерифи са били спазващи закона примерни граждани - вижте реалност зад тези митове!

Видео за „Границата“ по Viasat History

Говорим с един от авторите на филма, историка Кевин Уейт.

АКолко от поредицата е базирано на Вашата работа, колко от Вашите проучвания влязоха в документалния сериал?

К.У.: Сериалът почива на проучванията на няколко историка, както и на експертизата им. Като че ли имаше 10-15, дори 20 специалисти по история, които се изказаха, а отделно бяха правени още проучвания. Моята работа конкретно беше да се уверя, че сме разбрали фактите правилно, така че да разкажем кохерентна и правдоподобна история. Така че моята работа беше малко като „качествен контрол“.

А: Значи Вие бяхте вождът?

К.У.: Да, така да се каже, аз бях този консултант по история, който следеше да не направим някоя голяма грешка или глупост.

А: Според Вас кои ще са най-интересните находки за зрителите тук на Балканите, а и по света, които ще открият за този период от историята на Америка? А имаше ли нещо интересно, което Вие самият не знаехте и открихте при подготовката на поредицата?

К.У.: Мисля, че зрителите на Балканите, а и не само там, ще се изненадат колко кървава всъщност е била тази история. Това си е нещо като война, която никога не свършва.

Опитите на САЩ да изтръгнат Запада от местните среща наистина мощен отпор на някои места. И изобщо не е било сигурно, че САЩ ще победят.

Понякога, на някои места, изглежда сякаш Западът наистина им се изплъзвал.

Едно от нещата, които научих при проучванията си – както за поредицата, така и за книгата ми – е че САЩ внасят камили в Американския Запад, за да ги ползват вместо коне, като впрегатни животни.

И дори си мислели, че могат да ги ползват за боен корпус, а също и за да потушат съпротивата на местните на локации като Ню Мексико, Тексас, Аризона и Калифорния дори. Не им се получило. Камилите били проклети и плюели по войниците. Та по тази причина не внесли много, но в началото направили опит с този налудничав експеримент.  

А: Според Вас, кое е най-важното послание и урок за Дивия Запад, който трябва да бъде научен от документалната поредица „Границата“?

К.У.: Историята на Дивия Запад ни учи точно как Америка се е превърнала в това, което е днес; как е станала суперсила, а начинът за това е бил най-вече чрез завоевания. Западът е бил населяван от много различни местни хора, които били силни, имали своя култура, както и своя история, а земята им била отнета насила. Това наистина води до растежа на Съединените американски щати до това, което познаваме днес.

А: Моля, кажете също нещо за връзката между европейските и американските заселници, защото те били част от процеса.  

К.У.: Да разбира се. Всъщност заселването на Американския Запад нямало как да се случи без европейските имигранти. САЩ може би щяха да се ограничат само до Атлантическия бряг, ако не са били имигрантите от Европа.

А: Вие как гледате на този сериал? Кое е значимото в него?

К.У.: За мен тази поредица е значима, защото много предавания, които се правят за Американския Запад, се фокусират върху митовете за Дивия Запад.

Така приличат на някакво документално продължение на филм на Клинт Истууд, но това, което този сериал прави наистина добре, е  да открехне вратата за истинските истории отвъд тези митове.

„Границата“ показва сложността на Американския Запад, на американската история, разнообразието й, а не се фокусира просто върху престрелки в градски барове някъде там из Дивия Запад.

„Границата“, поредица от шест части за истината зад митовете за Съединените щати и прословутия „Див Запад“ е по Viasat History от 22 септември, всеки петък от 22:00 часа.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЕМЕЙНИ ЗАБАВЛЕНИЯ - #ВКЪЩИ:

Дълбините на Австралия, Шотландия: новата дива природа и Скритият вулкан по VIASAT NATURE

Проф. Бетани Хюз се завръща по Viasat History със Съкровищата на БЪЛГАРИЯ и още

Домина, Мърдок, Мис Скарлет и херцогът – най-нови сезони по EPIC DRAMA

Австралийски търсачи на сапфири и Реставраторите от Долината на ръждата отново по VIASAT EXPLORE

Дивите ирландски острови и мечки в Трансилвания по VIASAT NATURE

Тайните на древните мъртъвци и Военни истории по VIASAT HISTORY

Epic Drama представя МЕГРЕ в две завладяващи криминални истории в Париж от 50-те години

TV1000: Кунг Фу Панда, още анимации и седмица комедия след седмица на Спилбърг

Домина, Скарлет, Мегре и още по EPIC DRAMA

Топ летци, екстремни дърводелци и лов на съкровища по VIASAT EXPLORE

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com