Bestefficient том трети: Момичетата и тежестите

10909
Снимки: Стефан Терзийски

Масовите заблуди за тренировките с тежести могат да бъдат толкова далеч от истината, че вероятността тази нощ Крис Хемсуърт да влезе през прозореца, яхнал бял кон, и да ви остави бяла роза до възглавницата, е значително по-голяма.

И макар в по-голямата си част тези заблуди да са унисекс, има такива, които касаят жените повече от мъжете. Разбира се, валидно е и обратното, но за това – в следваща статия. Ladies First! Митът, с който предстои да ви запозная, се отнася до силовите тренировки при жените и накратко го засегнахме в статията 13 фатални мита за храненето и тренировките.

Ако вдигам тежести, ще стана „културистка“ – мит за тренировката номер 1 сред жените.

Няма жена, влязла или не, в залата, която да не е била сполетяна от тези разсъждения. Това е вечният стереотип как тренировката с тежести ще увеличи обема на мускулите до неузнаваеми размери. Вие рязко и неусетно ще придобиете облика на дългогодишен тежкоатлет или най-малко културист от конкурса Мистър Олимпия. Вярва ли ви се?

Защо няма да станете „културистка“ и няма да направите огромни мускули, ако тренирате с тежести:

- Няма тестостерон, няма мускули. При жените той е с 15-20% по-ниска концентрация, което е критично при изграждането на мускули. Освен това при дамите са по-високи и нивата на другите два хормона, противоположни на тестостерона – естроген и прогестерон.

- Класическите тренировъчни модели за сила и мускулна маса се различават от обичайната тренировка при дамите. Тренировките, обвързани с повишаването на мускулната маса, не импонират на обичайната тренировка за едно момиче в залата. Те са свързани с големи тежести (разбирайте над 80% от максималната сила за дадено упражнение), серии от 6-10 повторения и дълги почивки, често достигащи до над 2 мин.

- Не тежестите, а храната са причина за вариациите в теглото на трениращия/та, а заедно с това и в обема на тяло му/й. Казвам тяло, защото:

Обем, постигнат със свръхприем на храна,

често се дължи на мазнини и водна задръжка, а не и на мускули.

- БОНУС: тренировката с тежести помага в борбата срещу остеопорозата. Подпомага укрепването на опорно-двигателния апарат, ставните връзки и сухожилията. Забавя процесите на стареене, както и на намаляване плътността на костите.

Грешки при тренировките с тежести за жени?

- Жените не трябва да вдигат нищо по-тежко от 2кг – истината е, че жените могат да вдигат неочаквано големи тежести и в същото време темпът на растеж на чистата мускулна маса ще остане значително по-нисък от този при мъжете.

Това се дължи на особеностите на тяхната физиология и това, че сравнени с мъжете, дамите произвеждат много по-малко тестостерон. Това означава, че ако добавите две тренировки с тежести в плана си за седмицата, вие ще увеличите чистата мускулна маса, но не й нейния обем.

Освен това, силовите тренировки могат да доведат до производство на повече соматотропин (хормон на растежа) в женското тяло, а имайки предвид, че той ускорява значително метаболизма на мазнините и е считан за един от водещите фактори в забавянето на процесите на стареене, не е никак лоша новина.

- Жените не трябва да вдигат тежести, за да не станат обемни. Едва ли са много хората, които са чували това повече пъти от мен, и през годините това остава една от водещите причини дамите да странят от тренировките с по-големи тежести, а дори и от тежестите като цяло.

Снимките на бодибилдинг състезателки и актриси с мускулести тела са в основата на формирането на подобно мислене, но трябва да знаете, че са нужни години тренировки и целенасочено хранене и суплементиране, за да набъбнете до размерите на жената-Хълк. Казано иначе: това са 5-6 тренировки седмично целенасочено с тежести и много хранене, за да придобиете тези размери. Добавянето на ден или два силови тренировки няма да ви „подуе“, а само ще стегне по-добре мускулатурата ви и ще ви помогне да стопите излишните мазнини.

- Комбинация от леки тежести и много повторения е идеалния вариант да тонизирате мускулатурата. Това трудно може да бъде по-далеч от истината!

Причината за това е, че подобен тип занимание, както и аеробните занимания, са фокусирани върху силовата издръжливост на мускулната тъкан и тип 1 - бавните мускулни влакна.

За да изградите и изваете мускули е необходимо

да активирате бързите мускулни влакна тип 2,

а това става с експлозивни движения и по-големи тежести.

Ако правите 15 повторения от дадено упражнение, но можете с лекота да направите още 5-10 повторения, то вие сте далеч от активирането на тези мускулни влакна, както от оптималната тежест, на която сте способни. Леките тежести могат да бъдат ползвани, за да направим мускулатурата по-изразителна, но това е в случаите, в които или работим до изтощение, или преминаваме от по-голяма към по-малка тежест, пак със същата цел.

Как да тренирам с тежести, за да се стягам и отслабвам?

1. Разделете мускулните групи в отделни дни като в един ден тренирате една основна и една малка мускулна група. Ако тренирате цялото тяло или две мускулни групи едновременно, то давайте им почивка от поне 2 дни след тренировка. Големите мускулни групи (крака, гръб, гърди) имат нужда от 72 часа, за да се възстановят след силова тренировка.

2. Започнете с по-големите мускулни групи. Важно условие, за да се натоварите правилно, е да имате приоритетни мускулни групи и да ги тренирате в подходящ ред. Така например, ако искате да тренирате гърба и бицепса в една тренировка, не е желателно да започвате с бицепса, защото това може да ви попречи на правилното и пълноценно натоварване на мускулите на гърба.

3. Тренирайте с оптимални тежести, но не и с леки. Ако правите между 10 и 15 повторения, то нека последните 2-3 повторения да се усещат като такива, а не да чувствате, че можете да направите още 10. Това ще означава, че от една страна активирате бързите мускулни влакна, а от друга – активирате по-голям % от мускулното влакно. По този начин ще направите тренировката си по-ефективна.

4. В една силова тренировка правете между 6 и 10 упражнения. Това се прави с цел тренировката да има необходимия обем натоварване, без да е прекалено дълга и да вкарва тялото ви в друг режим на енергоосигуряване.

5. Правете почивки от около 1 мин. до 1 мин. и ½, за да можете да възстановите, но не и да намалите плътността на тренировката.

На https://bestefficient.com/bg/ съм разработил програми, подходящи, както за умерено натоварване с тежести, така и за по-сериозни силови тренировки. Ако искате да направим още една стъпка в правилната посока, знайте, че планът е половината път към успеха.

Bestefficient том втори: максимално ефективна тренировка

Платформата за тренировки от разстояние Bestefficient At Home ви дава назаем серия упражнения за максимално „горене“ на кал...

Най-важното: тренировката с тежести за жени е един от най-подценяваните фактори за подобряване на тяхната форма. Тя ускорява процесите на стягане и отслабване и не на последно място – подобрява здравния им статус в дългосрочен план.

Затова тренирайте, за да бъдете здрави - и в единия, и в другия смисъл на думата.

Автор: Стефан Терзийски

Стефан Терзийски, фитнес експерт и основател на Bestefficient ™

За мен Google знае: Магистърска степен "Фитнес, Спорт, Здраве" Диететика - специализация във Франция
Кондиционна тренировка на професионални спортисти в Париж
Онлайн тренировки и консултиране – http://bestefficient.com/bg

Ти трябва да знаеш: Обичам професията си и за мен всеки човек,
който избере да работи с мен и всеки случай е специален :)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СПОРТ И ЗДРАВЕ - #ВКЪЩИ:

Дом на колела: Българско семейство осъществява мечтата си да живее в уютна каравана

Фитнесът – навикът да ти е добре

Идеалното е, когато човек съумее да запази стремежа без да губи здравето си – психически и всякак

Предизвикателно е да не губиш вяра, когато храмът се руши от тези, които са призвани да го пазят

Движението трябва да е огромна част от ежедневието, към което се стремя сега

Не може да си гад с околните и да искаш да ти се случват хубави неща. Не работи така Вселената.

За промяната, постоянството, прогреса и пречките по пътя (ВИДЕО)

Денят на пулмоналната хипертония вдъхновява спортни ентусиасти да дишат активно за тези, които не могат

Най-активната рубрика на Актуално и фитнес треньорът Bestefficient ви предизвикват пак

3 предимства на CrossFit и някои съображения плюс БОНУС - Речник на атлета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com