Здравко Василев: Хората се връщат отново и отново на нашето море, водени от шовинизъм, носталгия и добрите цени

41869
Здравко Василев: Хората се връщат отново и отново на нашето море, водени от шовинизъм, носталгия и добрите цени
Снимка: Здравко Василев

Здравко Василев e познат сред широката публика като първия победител в риалити предаването "Биг брадър" (2004-2005г.), а за жителите на Приморско - с обществената си активност и атракциите, който предлага на пристанището в града - разходка с яхта до Тюленовата пещера, разходка на тъмно с лодка с прозрачно дъно, която той сам е конструирал, настаняване в един от най-добрите семейни хотели на Приморско - "Лилия". 

Свързахме се със Здравко, за да разберем повече за културата на българския турист по родното ни Черноморие и развитието на Приморско като курорт това лято. Ето какво ни сподели той:

 

Здравей, Здравко. Знаем, че изпитваш силна любов към морето, подводния риболов и най-вече лодките. Как се зароди тази любов? Спонтанен избор ли беше или винаги е било така?

Израстнал съм на 20 метра от морето и първите ми ясни спомени от детството са Голямото синьо със звука и аромата, който То носи. Скоро открих един мой албум с рисунки от детската градина и се оказа, че почти всичките ми рисунки са на лодки, чайки и риби. Дали е било спонтанно или една логична развръзка на първичен интерес, любов, съдба...аз все още търся отговора!

Разкажи ни малко за подводния риболов. Защо решаваш да не практикуваш традиционния, а се гмуркаш в чуждата среда?

Подводния риболов е един не особено популярен спорт, но по нашите брегове условията са просто най-добрите. От ранно детство, откривайки оня „свят на мълчанието“, с първите неудобни маски и самоделно правени плавници, бе просто магия да бъдеш сред рибите, водораслите, медузите! По-късно започнах сам да си правя харпуни и честно, не знам как с приятелите, с които споделяхме тази страст, останахме живи! Днес това е начин да избягам от лудостта на ежедневието и често не зареждам харпуна. Просто обичам тишината и съвършенството на морето.

Уловът на всяка цена ли трябва да бъде осъществен?

Казах ти – не на всяка цена. Да, имаше години, когато излизах премръзнал само за да видя нещо на върха на стрелата. Всъщност това е хубавото на този спорт, че не е нужно нищо на никой да доказваш! Просто ти и морето.

Ти си конструирал доста плавателни съдове, но най-впечатляващия от всичките, който няма аналог у нас всъщност е лодката с прозрачно дъно. Колко време и какви средства ти костваха да я направиш? Все още ли е атракция за туристите на пристанището в Приморско?

Винаги съм твърдял, че един продукт е най-успешен, когато е уникален и неповторим. Няма да споделям през какво съм минал, за да конструирам лодката с прозрачното дъно, нито какво ми струва, защото в първите дни,  виждайки радостта и емоцията в очите на децата, пред които откривах красотата на подводния свят, всичко друго изгуби значение. Това лято заради необичайната ситуация не пуснах лодката на вода, но през следващия сезон НЕМО ще ви очаква!

Предлагаш на туристите разходка с яхтата Big Brother 1. Какво включва разходката, до къде стига и каква е крайната цел?

Имаме няколко екскурзии, които се наложиха и се търсят от нашите туристи. Първата е Фото екскурзия с продължителност 90 минути с маршрут – Пристанище Приморско, резиденция Перла, залив Мириус, залив Палюря, Маслен нос, Свинкса, Тюленова пещера, Дракона, залив Зигра и нос Света Параскева. Втората най-търсена екскурзия е в Дяволски залив до залив Атлиман. А крайната цел е само една - да покажем неповторимата красота на нашите брегове и оставим един топъл спомен в нашите гости!

Наближава септември месец и края на летния сезон. Ти като собственик и на семеен хотел „Лилия“ в Приморско, как би определил културата на българския турист? Променила ли се е през годините и каква е причината за тази промяна?

Определено има градация както в туристическото търсене, така и в предлагането на основни и допълнителни туристически услуги. Все още българинът има проблем в планирането на своята ваканция, но тази година е необичайна във всяко едно отоношение, така че не можем да правим изводи от случващото се в момента. Радващо е, че всички имаме възможност да пътуваме по целия свят и сравнявайки нашата страна с местата, които са посетили, понякога много наши туристи дори с изненада разбират колко е прекрасна България! Радвам се, че много колеги осъзнаха важността на този сезон и мисля, че всеки с работата си се постара да отправи най-доброто послание към гостите на града ни.

Какво е мнението ти за прекаленото застрояване на нашето Черноморие? Помага или по-скоро пречи за развитието на вътрешния ни пазар?

Това ми е болна тема! Още през 2007-ма година в нашата община се усещаше невъзможността на инфраструктурата да поеме това презастрояване. Предложих на едно събрание да се вземе решение за мораториум върху строителството, като освен аргумента с липсата на нормално водоподаване и капацитет на пречиствателните съоражения бе и възможността за ограничаване на предлагането на леглова база с цел в близко бъдеще да се избегне срив в цените и понижаване на качеството на туристическите услуги. Не бях подкрепен, нито разбран! Сега вече виждаме резултатите от липса на дълновидност и яснота по въпросите с търсенето и предлагането и всичко, което ни се стоварва изисква много повече средства и труд.

Тази година как определяш сезона? Хората изпитваха ли страх от обстоятелствата, на които бяхме свидетели преди месеци или по-скоро това увеличи прилива на българските туристи именно в България?

Сезона започна плахо, с много неясноти по отношение на правила, мерки и ограничения. Може да се каже, че въпреки песимизма на целия бранш поне в Приморско имаме един добър сезон.

Кое е това нещо, което според теб най-много привлича българския турист на родното ни Черноморие и го кара да се връща отново? Знаем все пак, че българите ставаме все по-претенциозни и изискванията ни постоянно се увеличават.

Най силно за завръщането на българските туристи по нашето море тази година бе невъзможността да пътуват навън. А относно тези, които избират отново и отново да посещават нашето море - те са водени от шовинизъм, носталгията и добрите цени.

Разкажи ни за свое вълнуващо пътуване, което никога няма за забравиш.

През последните години инвестирах много средства и време за някои незабравими пътешествия. Оказа се, че това е най-добрата инвестиция, която съм направил. Ето, че дойдоха години, когато пътуването е лукс или почти невъзможно. Може би последното, което остави дълбока следа в мен бе пътешествието ми в северна Испания - Камино де Сантяго! Един месец пеша по най-стария поклоннически маршрут, запознанства с прекрасни хора от целия свят...това е приключение, което обръща целия ти мироглед!

Приморско - райски курорт, който посрещна стотици хиляди туристи и това лято

Приморско е се оказа идеалното място за лятната ваканция на море на стотици хиляди и това лято. Изпълнения с изненадваща атмосфера гра...

И за финал – знаем за твоята мечта да обиколиш света с яхта. Кога смяташ това да се осъществи и при какви обстоятелства?

Това е голямата ми мечта и с много малки, но сигурни стъпки вървя към нейното осъществяване. Нека оставим тази история за една наша бъдеща среща!

Кое е твоето второ ВКЪЩИ?

След семейството и родината това е МОРЕТО!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com