Анализ: Гръцките F-35 изглежда са заложник на американско-турския спор за Швеция

56433
Анализ: Гръцките F-35 изглежда са заложник на американско-турския спор за Швеция
Снимка: Getty Images

Гръцките F-35 изглежда са заложник на американско-турския спор за Швеция. Това става ясно от анализ на гръцкото издание Kathimerini.

Изданието посочва, че развиващата се динамика на сложните и често проблематични отношения между САЩ и Турция остава постоянна грижа за гръцката дипломация, въпреки че публичният дискурс за това може да бъде предизвикателство.

Трудностите между Вашингтон и Анкара вероятно ще повлияят на гръцко-турските отношения, като засилената координация между тези двама участници постоянно допринася за деескалация, особено през последните години, се посочва в анализа. ОЩЕ: Доклад в САЩ разби на пух и прах изтребителите F-35 - годни са за полет само през 55% от времето (ВИДЕО)

Предисторията

Сегашното несъгласие между Вашингтон и Анкара се върти около модернизацията на турските военновъздушни сили с изтребители F-16 и отпускането на необходимата финансова помощ за отбранителната индустрия на страната.

От друга страна, Анкара трябва най-накрая да пристъпи към одобряване на присъединяването на Швеция към НАТО, въпрос от изключителна важност за Вашингтон. ОЩЕ:Турция разглежда въпроса за членството на Швеция в НАТО

На теория всички тези въпроси ще бъдат оценени след 15 януари, когато се възобнови работата на турския парламент, въпреки че Анкара очаква известно движение от Вашингтон по-рано.

В Атина е очевидно, че по-широката перспектива включва изборите през ноември, определящи дали Джо Байдън ще получи втори мандат като президент или дали Доналд Тръмп ще се върне в Белия дом. Този потенциален резултат повдига въпроси не само за бъдещето на гръцко-турските отношения, но и за цялостната ориентация на Запада. ОЩЕ: Гърция и Турция се договориха за нова междусистемна линия

Изстребителите за Гърция и искането на Анкара за F-16

Съществуват обаче и някои по-практически въпроси, особено по отношение на придобиването на изтребители от пето поколение F-35 от Гръцките военновъздушни сили (HAF). Както е известно, HAF изпрати писмо с искане за писмо за приемане (LOR за LOA) до Съединените щати още през юни 2022 г. Въпреки първоначалните уверения, Вашингтон по същество обвърза отговора за приемане на Атина с напредъка на отправеното искане от Анкара за придобиването на нови самолети F-16 “Viper” и модернизацията на по-старите. ОЩЕ: Ердоган: Отваряме нова ера в гръцко-турските отношения

В логиката на правителството на САЩ задържането на Турция с една технологична стъпка зад Гърция в областта на въздушната мощ обслужва необходимостта от предотвратяване на по-нататъшно разширяване на вече значителната пропаст в други области на военните системи между двете страни.

Потенциално напредване на искането на Атина за F-35 без едновременното одобрение на F-16 „Vipers“ за Анкара допълнително ще разшири разликата в полза на HAF, с последици не само за Егейско море, но и за цялостната ориентация на Турция. Турция, разбира се, не може да си позволи да остане без парк от модерни бойни самолети. ОЩЕ: Турция може да купи изтребители "Eurofighter" вместо F-16

Въпреки това, това остава отдавнашно искане от страна на гръцката диаспора и съюзниците на Гърция във Вашингтон, които подчертават, че въпросът с гръцките F-35 не трябва да бъде заложник на американско-турския спор за присъединяването на Швеция към НАТО. 

На какво е склонна Атина?

Що се отнася до отговора на Вашингтон към Гърция, трябва да се отбележи, че първоначалното писмо с искане беше съсредоточено върху закупуването на 20 самолета F-35A с опция за допълнителни 20, общо 40 самолета във времето.

Изглежда, че Атина е склонна първоначално към по-ограничен брой самолети – по-конкретно 12 вместо първоначално поисканите 20. Както всичко показва, очакваният отговор през първите месеци на 2024 г. ще доведе до преговори между двете страни, което в крайна сметка ще доведе до повече практически стъпки. ОЩЕ: Ердоган: Приятелю Кириакос, ние не те заплашваме, ако ти не ни заплашваш

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Избирателната комисия съобщи официалните резултати от изборите в Северна Македония

Мицкоски: Не приемам ултиматуми за Европейския съюз

Японска принцеса ще посети Гърция, посрещат я в Корфу

Двуличието на Си Дзинпин за Югославия: Лае срещу НАТО, но не хапе

Новият македонски президент подсказа: Политиката ще е против България

Християн Мицкоски обяви изборната победа на ВМРО-ДПМНЕ

АФП: Победата на ВМРО-ДПМНЕ вещае нови сблъсъци с България и Гърция

Ковачевски поздрави Силяновска и ВМРО-ДМПНЕ за победата

Северна Македония избра първата си жена президент

Вотът в РСМ: ВМРО-ДПМНЕ увеличава преднината си, досегашните управляващи се сринаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани