Артан Груби: Да не мислим за следващи избори, а за следващите поколения

1265
Артан Груби: Да не мислим за следващи избори, а за следващите поколения
Снимка: iStock/Guliver

Демократичният съюз за интеграция е на мнение, че е необходимо решение на парламента, институционално, чрез осигуряване на мнозинство от две-трети за гласуване на конституционните промени, за да се утвърди договорът от Преспа между Гърция и Македония. Предсрочни парламентарни избори могат само допълнително да затруднят ситуацията.

Това заяви Артан Груби, депутат от Демократичен съюз за интеграция в парламента на Македония, за предаването „Свободна зона“ в телевизия Европа

Русия смята, че западните държави искат да завлекат Македония в НАТО

Русия обвини Западните държави за това, че се опитват да завлекат Македония в НАТО, пише гръцкият вестник Kathimerini, цитиран от агенц...

Груби заяви, че като част от управляващото мнозинство неговата партия е започнала консултации с другите парламентарни партии, за да се осигури необходимото мнозинство в парламента на Република Македония.Той подчерта, че всички депутати трябва да поемат политическата отговорност.

За ВМРО-ДПМНЕ той смята, че нямат категорична позиция. ВМРО-ДПМНЕ също се обявява за интеграция на Македония в НАТО и ЕС, и за решаване на спора за името. ВМРО-ДПМНЕ по време на кампанията настояваше за референдум по въпроса за името и получи референдум. ВМРО-ДПМНЕ също казва, че ако има мнозинство на граждани, които са за договора и за интеграция на Македония в ЕС и НАТО, тогава няма да правят обструкции пред процеса на гласуване в парламента. Всички условия, които бяха поставени от страна на МВРО-ДПМНЕ, са всъщност вече изпълнени. ВМРО-ДПМНЕ трябва да се присъедини към светлата страна на историята и да ни помогне да решим този въпрос. Да не мислим за следващи избори, а да мислим за следващите поколения“, заяви Груби.

Според него след като диалогът, който вече е започнал, трябва да продължи – без значение дали на чрез лидерска среща или двустранни срещи и разговори. Най-важен е крайният резултат, подчерта той и добави „ и аз се надявам, че нашите усилия ще се увенчаят с успех.

Попитан за ролята на президента Георге Иванов, Груби коментира, че „деструктивността на г-н Иванов вече е доказана на практика. Не само през този мандат, но и при изборите от 2016 година, при отказа му да подпише указа за обнародване на закона за ратификацията на договора с Гърция, както и при отказа да подпише указ за обнародване на закона за езиците“.

Захариева: България иска стабилна Македония, няма нужда от промяна на Договора

Българският интерес е да има стабилни Западни Балкани, съответно стабилност и в Република Македония. Това заяви вицепремиерът и минист...

„ Албанците в никакъв случай, при никакви обстоятелства няма да заплашат успешното завършване на процеса за членство на Македония в НАТО и ЕС. Нищо няма да осуети процеса на присъединяване на Скопие към Брюксел. Затова искам да бъда съвсем ясен - смятам, че всички тези, които се разпространяват сред обществото, имат за цел да сплашват македонските граждани. Искам да успокоя всички, че интеграционният процес на страната ни няма да бъде поставен под риск от нито една албанска политическа партия“, подчерта депутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com