X
 
 

Борисов припомни на Германия важността на Западните Балкани

1444 1
photo of Борисов припомни на Германия важността на Западните Балкани
Снимка: Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов за пореден път подкрепи евроинтеграцията на Западните Балкани, изтъквайки значението ѝ за мира и сигурността на Европа.

"България е активен и последователен поддръжник на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани. По време на нашето председателство на Съвета на ЕС положихме големи усилия за връщането на темата в дневния ред на ЕС, защото интегрирането на региона със Съюза е стратегическа инвестиция в мира, демокрацията, просперитета, сигурността и стабилността на Европа", каза Борисов в изказването си по време на програмното заседание на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага, което се провежда в Берлин.

Борисов не позволи въпроси към председателя на ЕК (ВИДЕО)

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна на посещение в България, където беше посрещната от пре...

Той подчерта, че именно признанието за положителния принос на България по отношение на европейския път на Западните Балкани е и делегирането на отговорността страната ни да председателства Берлинския процес. "Първото в историята съвместно председателство на Процеса с Република Северна Македония е акт на признание на постигнатото историческо Двустранно споразумение между нашите две страни, което е положителен пример за добросъседски отношения", каза още премиерът Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет.

В изказването си пред представителите на ХСС премиерът се спря още върху Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 и необходимостта от ефективното разпределение на ресурсите между отделните приоритети на ЕС.

"Като външна граница България добре разбира необходимостта от осигуряване на достатъчни средства за новите приоритети, особено в областта на миграцията, сигурността и отбраната", добави Борисов. Той подчерта, че също толкова важно е бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост, конкурентоспособност и конвергенция, което означава по-добър живот за всички европейски граждани.

Министър-председателят говори и за сигурността и единството на ЕС, като засегна и въпросите на следващия институционален цикъл.

Унгария: ЕС блокира членството на Западните Балкани

Унгария обвини Европейската комисия, че не позволява разширяването на Европейския съюз, твърдейки, че Европа може да бъде силна само ак...

"България приветства избирането на госпожа Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Лично аз, като премиер, положих много усилия в подкрепа на нейната кандидатура и мога да кажа, че сме изключително доволни от резултата – член на Европейската народна партия става и първата жена председател на ЕК", категоричен бе Бойко Борисов.

Българският премиер изтъкна конструктивното сътрудничество между България и Германия, което се отличава с дългогодишни традиции и отлични перспективи, като през настоящата година отбелязваме 140 г. от установяването на дипломатически отношения.

"България и Германия развиват динамично сътрудничество във всички области – политика, сигурност, икономика и търговия, туризъм, образование, наука и култура", акцентира Борисов пред представителите на германския Бундестаг. Той подчертава, че има изключително интензивен политически диалог на всички нива, което е основа за успешното справяне с общите предизвикателства не само пред двете страни, но и в европейски план.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Абе що не вземем да си направим един "Балкански съюз", пък Европа ако иска може да кандидатства за членство? Само така ще се научат да ни уважават, а не за всяко нещо да се молим, а те да се правят на важни. Аман от разите му там Мергели, Макарони и всякакви многознайковци!
missing image
Кога тръгва новото предаване на Слави?

Ще прави ли Слави Трифонов телевизия? И наистина ли е отложил учредяването на партията си? От 15 септември насам жълти вестници и сайтове подлагат...