Британски професор пита: Подготвя ли Вучич обществото за война чрез футболните агитки?

3110
Британски професор пита: Подготвя ли Вучич обществото за война чрез футболните агитки?
Снимка: ras.gov.rs

Джеймс Кер-Линдзи, професор по международни отношения и експерт по политическите събития в Западните Балкани, чрез туит в профила си коментира националистическата и войнолюбива хореография на феновете на сръбския футболен клуб „Цървена звезда“, показана на скорошен футболен мач в Белград, съобщава "Албениън пост".

ОЩЕ: ЕС заплаши Косово с негативни последици, ако не спазва договореностите

Сръбските футболни фенове, преди началото на приятелския мач срещу италианския отбор "Фиорентина", показаха изображение на военна машина със сръбски символи, които гласят: "Когато армията се завърне в Косово". Затова британският професор попита: „Подготвя ли Александър Вучич обществеността и младежта на Сърбия за война с Косово?“.

Кер-Линдзи смята, че милитаристичният език на сръбските футболни фенове е игнориран от западните дипломати, въпреки че е известен контролът на сръбския президент върху фен клубовете. А хореографията е показана именно с негово одобрение, като се има предвид присъствието на самия Вучич на стадиона.

„Предишни доказателства показват, че този лозунг има пълната подкрепа на държавата Сърбия. Хореографията обаче е само част от спонсорираните от сръбското правителство усилия за подготовка на общественото мнение за война с Косово“, пише Кер-Линдзи.

Освен всичко друго, по думите му, скандалната хореография е идентична с тази, показана през февруари тази година на детска площадка в центъра на Белград, точно на стените на Института по химия, технологии и металургия.

"Когато активисти от неправителствени организации се опитаха да изтрият графитите, те бяха спрени от сръбската полиция и глобени за премахването им. Това показва, че сръбската държава ясно стои зад графитите и тяхното послание", припомни британският професор, добавяйки че сега "никой не смее да пипне" тези надписи.

Това идва на фона на продължаващата военна подготовка на Вучич, провокациите в Митровица и „показването на зъби“ по границата с Косово. И така, възниква въпросът на професора: "защо Вучич цели да вдигне обществената температура за Косово в момент, когато дипломатите обявяват илюзорни победи като Охридското споразумение?"

„Вучич продължава усилията си да радикализира общественото мнение срещу Запада. При сегашната траектория това послание може да доведе само до подновен конфликт. Демонтирането на пропагандата може да отнеме 10 години на безспорни и координирани контрапослания от Запада“, пише британският професор.

Футболните стадиони в Сърбия, където пространството между реалното и въображаемото изчезва, са места, на които сръбските хулигани могат свободно да изразяват своите етнонационалистически и враждебни чувства с голяма подкрепа от държавата. Зелените терени все още служат като политически арени и идеални места за разпространение на сръбска пропаганда.

ОЩЕ: Вучич: Предстои атака срещу сърбите, искам спешен разговор със Столтенберг и заседание на ООН

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com