Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дачич заплаши Прищина със спиране на диалога

03 октомври 2013, 07:15 часа • 49179 прочитания

Белград заплаши Прищина с прекратяване на двустранния диалог заради въведената временна забрана за пътувания на сръбски официални представители в Косово. Това съобщи сръбският министър-председател Ивица Дачич.

"Скандалното решение на косовските власти представлява заплаха за процеса на помирение и противоречи на духа на брюкселските споразумения между Белград и Прищина", отбеляза той. Сръбският премиер обяви, че утре правителството ще обсъди този проблем и ще поиска от ЕС да оцени действията на Прищина.

"Ако представителите на Белград не могат да посетят Косово и не могат да призоват тамошните сърби да участват в местните избори, възниква въпросът за продължаването на диалога с Прищина", подчерта Дачич. Освен това, подобни действия на косовските власти подкопават авторитета на Брюксел като посредник в преговорния процес, смята Дачич.

Косовските власти забраниха на сръбски официални лица да влизат на територията на републиката в периода от 3 октомври до 1 ноември. Местните избори са насрочени за 3 ноември.

Прищина отказа на сръбския премиер да посети страната на 4 октомври, за да участва в тържествата по случай началото на избирателната кампания.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес