Десети ден продължава блокадата на гранични пунктове Ярине и Бърняк

2032
Десети ден продължава блокадата на гранични пунктове Ярине и Бърняк
Снимка: iStock/Guliver

Десети ден остава блокадата, наложена от косовските сърби при граничните пунктове Ярине и Бърняк. Камиони и автомобили през половин километър блокират главния път, водещ към мястото, което за албанците е държавна граница и граничен пункт, а за сърбите - административна линия, предава БНТ.

Сърбите издигнаха блокадата с помощта на тежкотоварни автомобили, пълни с инертен материал. Те се готвят да прекарат десетата си вечер там, като издигат палатки и палят огньове. Те са твърдо решени да останат, докато властите в Прищина не отменят решението да не забраняват влизането на автомобили със сръбски регистрационни номера. По думите на косовските власти това е реципрочна мярка спрямо подобни ограничения, въведени от Белград преди 13 години.

Премиерът на Албания: Сърбия получава дарения от ЕС, но е въоръжавана от Русия

Сърбия получава дарения от ЕС, но продължава да бъде въоръжавана от Русия и Китай. Това заяви косовският премиер Албин Курти на съвмест...

Местни сърби разказват, че ще останат, докато властите в Прищина не отменят изискването сръбските регистрационни табели да бъдат сваляни като реципрочна мярка спрямо действията на Белград от 2008 г. насам. "Не мърдаме оттук, докато всичко не свърши. Ние сме такива. Надявам се да се махнат косовските табели", коментира Зоран Гвоздич. "Ние искаме всичко да се върне по старому. Техните регистрационни номера са неприемливи за хората, които живеят тук. Ще се борим до край, виждате барикади, хора. 21-22 години сме в окупация", заяви Владан Филипович.

"Нямаме проблем с албанците, които живеят тук. Имаме проблем с Европа. Защото всичко тук е тяхна работа. Нека да позволят на сърбите и албанците да се разберат, да живеем както преди. Няма никакъв проблем. Тук сърби и албанци нямат проблем. Тук проблем имат държави", допълни Драган Милославлевич.

След като две правителствени сгради през последните дни бяха опожарени в община Зубин поток, напрежението като че ли стихна, тъй като отрядите на К4 засилиха своето присъствие. Тук са все още специалните сили, изпратени от Прищина, за да направят така, че решението да бъде изпълнено.

KФОР чрез италиански, американски, полски и канадски военни се опитва да осигури мира и спокойствието на границата. Сърбия, от своя страна, разположи танкове и авиационни сили от другата страна на границата. Районът е откъснат от света, като между Косовска Митровица и Ярине има десетки населени места, а туристи от Словения и други страни ходят пеша, за да пресекат пункта. Представители на косовската партия “Сръпска листа” са посетили пункта, като според неофициална информация Белград и Прищина обсъждат решение на проблема, но няма нищо официално.

НАТО увеличава патрулите в Косово, Москва подсилва военните бази в Сърбия

Войските на НАТО увеличиха патрулите в Косово заради нарастването на напрежението, каквото не е наблюдавано от десетилетие, съобщава &b...

Напрежението по границата се превърна в една от водещите теми по време на обиколката на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в страни от западните Балкани. Днес тя беше в Прищина. "По-важно е да вървим напред по европейския път. Жизненоважно е Косово и Сърбия да нормализират отношенията си чрез обсъждане на проблемите. Трябва да кажа, че съм много разтревожена от настоящата криза. От ключова значение са деескалация и връщане на масата за преговори за намирането на дълготрайно решение. Единственият начин това да стане е чрез диалог с посредничеството на Европейския съюз", коментира фон дер Лайен.

"Поисках да бъдат осъдени нападенията в Зубин поток и Яриние. Атакувани бяха косовски институции. Това се случи след провокативни и изпълнени с омраза изказвания на сръбския президент и след демонстрации на сила със самолети, хеликоптери и танкове по границата с Косово", отговори премиерът на Косово Албин Курти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com