Ердоган: Турция няма да толерира пиратството в Средиземно море

2801
Ердоган: Турция няма да толерира пиратството в Средиземно море
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция няма да толерира незаконни действия в Беломорието и Средиземноморието, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, съобщи в. „Sabah“.

Ердоган каза, че Турция няма да позволи „пиратство или бандитизъм“ в Средиземно и Егейско море, имайки предвид последните ходове на Гърция, които допълнително ескалираха напрежението между двете страни по отношение на морските граници .

ЕС заплаши Турция със санкции

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано заяви, че на турската страна е казано много ясно, какви са очакванията на ЕС по отношен...

„Никой не може да ограничи Турция, която има най-дългата брегова линия в Средиземно море, до бреговете на Анталия. Ние сме решени да защитим морските права на нашите граждани и народа на Турската република Северен Кипър (TRNC) “, каза Ердоган.

Последната закана на Ердоган към Гърция се случи ден след като се съобщи, че Атина изпраща военен персонал и доставки на остров Кастелоризо, който е демилитаризиран остров, намиращ се на 2 километра от турския бряг.

Този ход предизвика гняв от турски политици, които го критикуваха като провокативно и незаконно действие. Говорителят на външното министерство Хами Аксьой заяви в неделя, че този ход е последният показател за беззаконието на Гърция и истинските й намерения в Източното Средиземноморие.

Правейки подобни на тези на Ердоган изявления, говорителят на управляващата Партия за справедливост и развитие (ПСР) Йомер Челик в понеделник също нарече последните действия на Атина пиратство.

Ирини Зикидис: Политическият елит на България проспа важни процеси в Турция

През август 1071 селджукските турци разгромяват Византийската империя в битката край Манцикерт. Това поражение бележи началото на упадъ...

"Опитът на Гърция да въоръжи остров Кастелоризо е нов пример за пиратство. Глупаво е Гърция да насочва оръжия към бреговете на Турция и Гърция стана представител на пиратската политика в Егейско и Средиземно море", каза Челик.

След откриването на значителни запаси от газ в региона преди десетилетие, страните са въвлечени в подновени спорове за морските граници, докато международното право предлага малко средства за защита. Задълбочаващият се разрив между Атина и Анкара се разшири с решението на Турция да засили дейностите по проучване на енергията в Източното Средиземноморие.

Турското правителство оспорва претенцията на Гърция за изключителни права с аргумента, че островите не трябва да се включват в изчисляването на морските граници между държавите.

Анкара критикува Гърция за нейната „максималистична“ позиция, тъй като твърди, че малкият остров Кастелоризо, който е на около 580 километра от гръцката континентална територия, трябва да има континентален шелф с площ от 40 000 квадратни километра, което е почти половината от турския залив Анталия.

Отново заплахи между Турция и Гърция за Източното Средиземноморие

Гърция ще загуби, ако продължи да предприема стъпки за засилване на напрежението в Средиземно море. Това заяви говорителят на турското ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com