ЕС остро осъди инцидентите в затвора Шутка, Заев иска оставката на директора

3335
ЕС остро осъди инцидентите в затвора Шутка, Заев иска оставката на директора
Снимка: БГНЕС

Делегацията на ЕС остро осъди инцидента, който се случи в затвора “Шуто Оризари“ и изисква да се проведе разследване, а отговорните за това да понесат последствия, предаде Плусинфо.

„Делегацията на ЕС решително осъжда всяка форма на насилие и изразява загриженост относно инцидента в затвора в Шутка. Очакваме разследване на този инцидент и понасяне на последствия“, пише в писменото изявление на делегацията на ЕС относно инцидента в затвора Шутка.

Министър-председателят Зоран Заев поиска оставката на директора на затвора Шутка Гьоко Котевски след вчерашните два инцидента в затворническата институция, където имаше ранени задържани.

Премиерът осъди акта и заяви, че независимо от това кой е виновен за инцидентите, той изисква поемане на отговорност от , като очаква оставката му най-късно до понеделник.

Зад решението му застана и министъра на правосъдието Рената Дескоска. Малко по-късно Котевски заяви, че искането на оставката му е разбираемо и ще бъде подадена.

„Случаят заслужава и ще бъде разследван. Трябва да се види дали и къде е допуснат пропуск. Трябва да има отговорност, кой е позволил близък контакт между тези две групи, независимо дали това е обичайна практика или не“, каза министър Дескоска.

Припомняме, че служител от затворническата полиция пострада тежко, а няколко други негови колеги са с леки наранявания, след като бяха нападнати от охраната на Кристиян Мицкоски.

Инцидентът е предшестван от устен спор, след като делегацията на ВМРО-ДПМНЕ е била уведомена, че не може да се види с Миле Янакиески, тъй като той е задържано лице, което е докарано за разпит и не се допускат срещи извън установения протокол.

Двамата бивши македонски министри Миле Янакиески и Спиро Ристовски, които вчера бяха арестувани с бившия представител на парламента Трайко Веляновски по-рано пък участваха в друго сбиване в затвора”, както съобщи МИА.

По-късно около 13:45 ч. отново по време на разходка на задържаните се е случил друг инцидент, в който е бил замесен Миле Янакиески и друг затворник, като и този сблъсък е бил прекратен почти веднага.

Ристовски и Янакиески бяха задържани заедно с Трайко Веляновски във връзка с превземането на парламента от протестиращи на 27 април 2017 г., при което над 100 човека бяха ранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com