Еврото: Новото оръжие срещу сърбите в Косово от тяхна гледна точка

7669
Еврото: Новото оръжие срещу сърбите в Косово от тяхна гледна точка
Снимка: iStock

Властите в Косово продължават да провеждат политика, която превръща еврото в единствената приемлива валута в страната, въпреки че в някои райони все още се използват сръбски динари. Този ход предизвиква загриженост сред международните партньори на Косово.

ЕС, САЩ и Обединеното кралство се опасяват, че това може да засили напрежението в общините с преобладаващо сръбско население.

След като бе подложено на натиск, правителството на Косово заяви, че "няма да приложи незабавно наказателни мерки", ако хората продължат да използват динарите. Това обаче едва ли ще успокои косовските сърби, които през последните месеци се лишиха от редица символи на своята идентичност. Сръбските регистрационни табели за коли изчезнаха в началото на годината, а косовските власти премахнаха сръбските знамена и надписи от обществените сгради в районите с преобладаващо сръбско население.

Още: ЕС: Косово да осигури преходен период преди да премине от динар към евро

Потенциалното въздействие на валутната политика е очевидно в места като Северна Митровица. Градът може и да е в границите на Косово, но ако влезете в магазин, кафене или ресторант на северния бряг на река Ибър, бързо ще установите, че цените са в сръбски динари, пише БГНЕС.

Употребата на динара отразява факта, че по-голямата част от населението в четирите северни общини на Косово са сърби. Те не признават едностранната декларация за независимост на Косово от Сърбия от 2008 г. и много от тях работят в институции, които все още се финансират от правителството в Белград. Това означава, че заплатите им се изплащат в динари. Същото се отнася и за пенсиите и социалните помощи, изплащани на сърбите, живеещи в Косово, които са мнозинство в общо 10 общини. Те не са уведомени за плана на властите в Косово да забранят използването на динара. Централната банка на Косово направи съобщението едва в средата на януари, без да остави време за адаптация.

Европейският съюз реагира с тревога

ЕС заявява, че е "загрижен за последиците, които това решение може да има върху ежедневието на косовските сърби". Брюксел критикува и "липсата на предварителна консултация" и предупреждава, че политиката да се използва само еврото може да окаже "въздействие върху училищата и болниците, като се има предвид очевидната липса на алтернативи в този момент". САЩ и Обединеното кралство изразиха подобна загриженост.

Още: Западните Балкани са от стратегическо значение за НАТО: Йенс Столтенберг

Правителството в Прищина обаче не показва особена склонност да се вслушва в съветите на най-големите поддръжници на Косово. Вицепремиерът Бешник Бислими твърди, че новите разпоредби не са равносилни на забрана на тази сръбската валута, тъй като тя "не е била разрешена в Косово и преди". Вместо това политиката има за цел да "защити потребителите и платежната система в Косово", казва той.

Този аргумент няма да убеди нито косовските сърби, нито много международни наблюдатели. Според мозъчния тръст "Международна кризисна група" забраната на динара се вписва в модела на "устойчив натиск" върху косовските сърби, откакто министър-председателят Албин Курти пое властта през 2021 г. Той цитира "строги мерки за сигурност", както и ембарго върху сръбски стоки и изселване на сръбски институции от северните общини. Според оценките на "Международна кризисна група" всеки десети сърбин е напуснал Косово само през последната година в резултат на това, а от 2016 г. насам цели 30% са напуснали завинаги.

Аналитичният център призовава ЕС да "насърчи" Курти да смекчи позицията си. Но тъй като преговорите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина са в пълен застой, Брюксел се бори да утвърди влиянието си.

Засега, въпреки забраната, хората в Северна Митровица все още използват динари и дори могат да ги теглят от банкоматите на Пощенска спестовна каса. Но за косовските сърби ситуацията с валутата допринася за нарастващото чувство на несигурност.

Още: Брюксел: Косово в ЕС само след нормализация със Сърбия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Избирателната комисия съобщи официалните резултати от изборите в Северна Македония

Мицкоски: Не приемам ултиматуми за Европейския съюз

Японска принцеса ще посети Гърция, посрещат я в Корфу

Двуличието на Си Дзинпин за Югославия: Лае срещу НАТО, но не хапе

Новият македонски президент подсказа: Политиката ще е против България

Християн Мицкоски обяви изборната победа на ВМРО-ДПМНЕ

АФП: Победата на ВМРО-ДПМНЕ вещае нови сблъсъци с България и Гърция

Ковачевски поздрави Силяновска и ВМРО-ДМПНЕ за победата

Северна Македония избра първата си жена президент

Вотът в РСМ: ВМРО-ДПМНЕ увеличава преднината си, досегашните управляващи се сринаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани