Години затвор за бившия ръководител на македонската специализирана прокуратура

1640
Години затвор за бившия ръководител на македонската специализирана прокуратура
Снимка: БГНЕС

Боян Йовановски-Боки, получи присъда от 9 години затвор, а бившият ръководител на македонската специализирана прокуратура Катица Янева - 7, по добилото популярност в Северна Македония дело "Рекет", с предмет пране на пари и злоупотреба със служебно положение, предаде БГНЕС.

От присъдите ще бъде приспаднато времето, прекарано в ареста.

Шефът на Специалната прокуратура в Северна Македония е в ареста (ВИДЕО)

Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски поиска постоянен арест за ръководителя на Специалната прокуратура в с...

Според присъдата, Катица Янева е приела намесата на Боян Йовановски и е превишила правомощията си, като е получила съществени имуществени облаги - мебели и 50 000 евро. През 2018 година тя е предложила мярка "задържане" за обвинения по делото "Империя" Йордан Камчев. След намесата на Йовановски на 24 декември същата година, Апелативният съд Скопие предложи мярката за неотклонение да бъде заменена с домашен арест, е вписано в мотивите на съда.

По отношение на обвиняемия Боян Йовановски съдът подчерта, че с придобитите по незаконен път средства е купил луксозни дрехи от различни световни марки. Освен лишаването от свобода, съдът конфискува от Йовановски сумата от 12 000 евро.

В рамките на процеса бяха представени всички доказателства, като бизнесменът Орце Камчев и съпругата му Ана Камчева също свидетелстваха. Бяха изслушани свидетелските показания на служители от телевизия 1ТВ, а прокуратурата представи записи и снимки, свързани с разследването по делото.

В своите заключителни изявления Йовановски и Янева отхвърлиха обвиненията и заявиха, че не са извършили нищо от онова, за което са обвинени. Според тях, цялото дело е построено на основата на изказването на един свидетел, който е ощетена страна по случая. Йовановски заяви, че случаят има политически оттенък, а Янева каза, че е оклеветена.

Съдебният процес "Рекет" започна през ноември миналата година. Повдигнато беше обвинение срещу трима души. Единият от тях – Зоран Милески – Кичеец, призна вината си и беше осъден на 3 г. затвор, а другите двама – Катица Янева и Боян Йовановски, заявиха, че са невинни.

Унгария няма да екстрадира Груевски

Бившият македонски премиер Никола Груевски няма да бъде екстрадиран обратно в родината си. Това реши съдът в Будапеща, предаде БГНЕС. ...

Македонският олигарх Йордан (Орце) Камчев обвини Боян Йовановски-Боки и Зоран Милески-Кичеец, че са го рекетирали и са му обещавали премахване на мярката "задържане под стража", връщане на паспорта и пълно спиране на разследването срещу него от страна на Специалната прокуратура по делото "Империя", където той е заподозрян. От разпространените публично аудиозаписи стана ясно, че ръководителят на прокуратурата Катица Янева обещава на Камчев, че "всичко ще бъде наред".

Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група, обяви, че Боки и Кичеец са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1,5 млн. евро в брой на двамата. Йовановски и Милевски, в разпространени аудио записи, твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева.

Йордан Камчев беше предложен за почетен консул на България, но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт.

Камчев беше един от най-приближените на знакова фигура в клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония, контролирайки напълно живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в полза на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Камчев, заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков, освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 година и пуснати под домашен арест малко преди нова година.

Заклати ли се управлението на Заев след скандал с българска връзка, подобен на неговите "бомби"?

Безотговорно е правителството да действа като опозиция и да призовава за разследване на аферата "Рекет" и да не прави нищо. Това е реак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com