Гръцката полиция започна разчистване на миграционния лагер при Идомени

1023
Гръцката полиция започна разчистване на миграционния лагер при Идомени

Най-малко 200 гръцки полицаи започнаха да разчистват бежанския лагер при Идомени на границата с Македония, пише в АФП. Към момента 8400 бежанци все още живеят там.

При разчистването не се използва сила, като полицаите на терен започнаха да пристигат още вчера, призовавайки бежанците да сгънат палатките си и да се качат на автобуси, с които да бъдат закарани към предвидени убежища. На мястото има и десетки служители на реда в цивилни дрехи, както и 20 полицейски микробуса.

Гърция засилва евакуацията в Идомени през следващите дни

Гърция ще засили евакуацията на мигрантския лагер в Идомени  на границата с Македония във вторник или сряда, заяви източник от в...

По данни на Атина към момента има 6000 свободни места в регистрационни центрове за бежанци, като повечето от хората от Идомени ще бъдат преместени в лагери около Солун, което отново не е далеч от северната граница.

До струпването на бежанци на гръцко-македонската граница се стигна след ефективното затваряне на балканския маршрут през март. Действията на страните по него бяха легитимирани от Брюксел със споразумението ЕС-Турция от 18 март, в рамките на което Анкара се съгласи да приеме обратно всички нелегални бежанци на територията на Гърция.

Македония спря да допуска преминаването на хора, които не идват от конфликтни зони, още в края на миналата година. През март западната ни съседка тотално спря преминаването на бежанци.

Така се стигна да нарастването на броя на хората в Идомени, които в определени моменти достигнаха над 10 000 души. Големи групи на няколко пъти направиха безуспешни организирани опити да преминат нелегално в Македония, но бяха спирани от граничните служби.

Гръцката полиция разгони бежанците в Идомени със сълзотворен газ

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу мигрантите в лагера Идомени, недалеч от македонската граница. Около 300 бежанци снощи ...

Същевременно условията за живот вътре в палатковия лагер бяха много близки до или падаха под жизнения минимум. Въпреки това повечето от бежанците отказаха да бъдат премествани в други приемни точки в Гърция.

Според кореспондента на АФП, повечето от жителите на Идомени са жени и деца, които се опитват да настигнат свои роднини мъже, вече преминали по миграционния маршрут към Западна и Северна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com