Гръцките банки отварят в понеделник, от ЕЦБ не са толкова сигурни

5334
Гръцките банки отварят в понеделник, от ЕЦБ не са толкова сигурни
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцките банки се очаква да отворят наново в понеделник (20-и юли), но при ограничен размер на транзакциите, като в същото време ще бъде запазен и дневния лимит за теглене до 60 евро, заяви снощи заместник-финансовият министър Димитрис Мардас.

Предлаганите от банките услуги ще се разширят от понеделник, посочи той за гръцката телевизия ERT, предаде БНР.

Иван Костов: Били сме в положението на Гърция през 97, страната се самоунищожава

През 1990 и през 1997 година и ние сме били така като Гърция... Гръцкият премиер Алексис Ципрас много късно разбра, че страната се само...

Мардас каза, че лимитът от 60 евро на ден ще остане в сила, но правителството работи върху възможност хората да натрупват този лимит за няколко дни, изтегляйки след това накуп цялата натрупана сума.

В случай, че някой не желае да получи своите 60 евро в понеделник и желае да направи това във вторник, тогава той ще може да изтегли общо 120 евро или пък 180 евро в сряда. Това предложение е в процес на разработване и ние смятаме, че е технически възможно, добави той.

Според него цялостната нормализация на банковите транзакции ще стане постепенно, но без да се ангажира с конретни срокове.

От ЕЦБ обаче изразиха съмнение относно предположението на властите в Атина, че банките в страната ще отворят в понеделник.

Лагард: Вече не стои въпросът с излизането на Гърция от еврозоната

Участниците в срещата на върха на Еврогрупата са обсъждали през уикенда възможността за временно оттегляне на Гърция от еврозоната, н...

В днешно интервю за австрийското радио ORF, членът на ЕЦБ и управител на Централната банка на Австрия - Евалд Новотни посочи, че все още няма споразумение за отваряне на гръцките банки в началото на следващата седмица. Този въпрос все още не е решен, все още трябва да се направят някои проучвания, посочи Новотни.

Той също така каза, че може да отнеме шест до осем седмици преди новата тригодишна спасителна програма за Гърция за над 80 млрд. евро да бъде готова да стартира.

Спекулациите, че гръцките банки ще могат да отворят в понеделник след триседмичната банкова ваканция, която е в сила от 29-и юни, са факт, след като вчера ЕЦБ размрази спешната ликвидна подкрепа за банките в страната, повишавайки тавана на програмата ELA с 900 млн. евро до близо 90 млрд. евро.

След изненадващото решение на гръцкото правителство за провеждането на референдума на 5-и юли, на който беше казано ясно "не" на нови строги мерки на икономии, ЕЦБ замрази размера на програмата ELA на ниво от близо 89 млрд. евро и това принуди властите в Атина да въведат банкова ваканция и контрол върху движението на капитала. Но гласуваният от парламента на Гърция цялостен пакет с реформи, изискван от европейските партньори на страната в замяна на стартиране на преговори за трета средносрочна спасителна програма за Атина в размер до 86 млрд. евро, даде основание на Европейската централна банка да отпусне допълнително 900 млн. евро в рамките на една седмица на страдащата от сериозна липса на ликвидност гръцка банкова система.

Дончев уверява, че ще кажем "не" на искане да даваме пари на Гърция

До момента никой не е искал и не е посмял да поиска от България ангажиране с финансови средства за Гърция. Ако поиска, ще кажем "не"....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com