X
 
 

Гърция дава най-малко шанс на жените си да стигнат до властови позиции

415 0
photo of Гърция дава най-малко шанс на жените си да стигнат до властови позиции
Снимка: Getty Images/Guliver
Гърция е на последно място в ЕС по отношение на равенството между половете, констатира доклад, цитиран от гръцкия вестник "Катимерини", предаде БГНЕС.

Събирайки едва 51,2 точки от 100 спрямо средното за Европейския съюз 67,4 пункта и заемайки последно място в ЕС, Гърция все още е доста далеч от преодоляването на разликата в равенството между половете, разкрива доклада на ЕС.

Българите първи в Европа по мнението, че жената трябва да е домакиня, а мъжът - да печели пари

Българите са на първо място в Европа по споделяне на мнението, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството. Цели ...

Индексът за равенство между половете 2019 година, използвайки данни от 2017 година, постави Гърция на последно място, след Унгария, Словакия и Румъния, след като установи, че има най-големи разлики между жените и мъжете в шест основни области: работа, пари, знания, време, сила и здраве , Начело на класацията е Швеция, която отбеляза 83,6 точки и Дания със 77,5, запазвайки статута си на топ-двете държави по тези критерии от 2005 година.

Гърция, наред с Италия, има най-нисък процент на заетост при жените - 31 процента, докато жените в Гърция също имат слаб достъп до финансиране.

В крайна сметка Гърция намали разликата между половете в образованието, натрупайки 8,5 точки, но не успя в областта на овластяването на жените - тя беше на второ място (пред Унгария), където жените представляват едва 20 процента от депутатите.

Докладът също така отбелязва, че докато други държави като Естония, Германия, Италия и Кипър също са под средния за ЕС стандарт през 2017 година, те намаляват разликата между половете с по-бързи темпове от средните. Гърция и други, включително България, Хърватия и Полша, обаче показаха много бавен темп на сближаване на стандартите на живот между половете.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители