Идентифицирани са 85 от жертвите на пожарите в Гърция

1279
Идентифицирани са 85 от жертвите на пожарите в Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцката противопожарна служба обяви, че е идентифицирала 85 от жертвите на пожарите, които изпепелиха източния бряг на столичната провинция Атика миналата седмица. Eдин човек продължава да е в неизвестност, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от агенция "Фокус".

По-рано от Министерството на здравеопазването съобщиха, че един човек, пострадал от огнената стихия, е изписан от болница "Евангелизмос" в сряда, а друг е прехвърлен от спешното отделение на същото здравно заведение.

След пожара в Атика - повече от 3000 незаконни сгради ще бъдат съборени

След опустошителния пожар в Източна Атика, в който загинаха най-малко 91 души, правителството в Атина обяви, че ще бъдат предприети мер...

Вестникът отбелязва, че общо 42 души все още са хоспитализирани в Атина, 10 от които все още са в интензивното отделение. Има и едно дете, което е в болница Агия София, но то е в добро състояние.

Докато бушува политически дебат за това кой е виновен за фаталните пожари, министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Йоргос Статакис, неговият заместник Сократис Фамелос и вътрешният министър Панос Скурлетис оповестиха правителствен план за разрушаването на стотици имоти, които са били построени незаконно върху горския фонд и бреговите райони на страната.

Говорейки по време на съвместна пресконференция, Статакис заяви че правителството ще получи списък на първите 100 имота, които ще бъдат разрушени през следващата седмица.

„Разрушаването ще бъде въпрос на дни или седмици“, заяви той, отбелязвайки че около 2 500 незаконни постройки върху горския фонд и други 700 на бреговата линия ще бъдат съборени. Във всички тези случаи имотите са били обявени за незаконни от гръцки съдилища. Въпреки това собствениците ще имат правото да обжалват пред държавния съвет срещу мярката в рамките на 15 дена от получаването на известието относно предстоящото разрушаване.

Стотици се събраха пред гръцкия парламент в памет на жертвите на пожарите

Стотици хора се събраха пред сградата на парламента в Атина на импровизирано бдение, организирано в памет на жертвите на смъртоносните ...

Фамелос от своя страна даде знак че общинските власти трябва да понесат отговорност, тъй като те издават заповедите за събарянията.

Парцелът в Мати, източната част на Атика, където 26 души бяха намерени мъртви, е държавна собственост, която е била присвоена, заяви Фамелос. Земята, върху която е строено, е официално определена като брегова зона и поради това всякакво строителство е незаконно, отбеляза той.

Колкото до „справянето с трагедията“, Скурлетис заяви, че правителството в скоро време ще разкрие „план за радикална ревизия и препланиране на гражданската защита“. Той добави, че районът влиза в пълномощията на министъра на обществения ред Никос Тоскас.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вдигат минималната заплата на гърците

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...