Йеремич: Ветото за Македония е скандално и трагично послание към региона

5326
Йеремич: Ветото за Македония е скандално и трагично послание към региона
Снимка: Getty Images / Guliver

Българското вето по пътя на Северна Македония към ЕС е „скандално“ и може да има последици върху европейската интеграция на целия регион. Това заяви лидерът на сръбската опозиционна Народна партия Вук Йеремич и призова ЕС да покрепи южния съсед на Сърбия в този процес, предава МИА.

„Заради обещанието за европейско бъдеще и по настояване на Гърция Северна Македония се съгласе да си смено името. Сега България иска от нея да се унижи, съгласявайки се с твърдението, че трябва да ѝ благодари за своя език и култура. Това е драматично послание, което до голяма степен може да помрачи европейската мантра за добросъседски отношения“, заяви Йеремич по време на участието си във Варшавския форум за сигурност „Стратегическо съперничество? ЕС, Русия и Китай в Западните Балкани“.

Според него, сега противниците на европейския път на Сърбия може да кажат: „Вижте какво им се случи на македонците, които заради Гърция смениха името на държавата си, за да получат още по-тежко искане от България – това ще ни се случи и на нас, ако заради ЕС отстъпим Косово и Метохия, ще ни поставят нови искания във връзка с Босна и Херцеговина“.

Проф. Николай Овчаров: Да не стане така, че накрая да трябва да признаем, че българският език е македонски

Поздравявам правителството за твърдостта му - ако пуснем Македония в ЕС и направим компромис, вдругиден няма да можем да наречем истори...

Бившият министър на външните работи и бивш председател на Общото събрание на ООН смята, че Сърбия е „заседнала по пътя към ЕС“ и няма да постигне напредък, докато е на власт Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия.

Той подчерта, че Сърбия е единствената държава в региона без опозиционна партия в парламента. Друга такава европейска държава е само Беларус. Вучич има мнозинство от над 90 % в парлаента, но „за съжаление продължава да получава поздравления от европейски лидери“, каза Йеремич.

На въпрос дали Китай се опитва да раздели Стария континент с инициативата си „17 +1“ политикът отговори, че „геополитиката не е благотворителност“.

„От гледна точка на Китай е по-лесно да се поддържат отношения с отделни държави, отколкото с целия ЕС и не трябва да обвиняваме Пекин, че се държи така. Европа може да излезе с контра-проект и да покаже, че европейският фронт е обединен. Работата на Китай е да опита, а на Европа да отговори“, заключи Йеремич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com