Косово не слуша Брюксел и не сваля митата срещу сръбски стоки

1708
Косово не слуша Брюксел и не сваля митата срещу сръбски стоки
Снимка: iStock/Guliver

Косовското шамаросване с мита от 100% по сръбския внос предизвика нова вълна на напрежение между двете страни, предаде БГНЕС.

Косовският премиер Рамуш Харадинай твърди, че ще остави митата, докато Сърбия не признае независимостта на бившата си автономна област, като пренебрегне призивите на ЕС Прищина да отмени решението. Митата „ще бъдат постоянни, докато Сърбия не признае Косово за независима и суверенна държава", заяви Харадинай пред парламента.

Търговската война между Косово и Сърбия загрубя: Вучич свиква извънредно Съвета за национална сигурност

Търговската война между Косово и Сърбия влезе в нова фаза. Косовски власти увеличаха митата за внос на сръбски стоки в страната на 100%...

Припомняме, че Косово повиши митата за сръбските и босненските стоки, след като обвини Сърбия, че блокира предишната си провинция да се присъедини към международната полицейска организация Интерпол. Белград отдавна се бори да блокира Прищина от присъединяването ѝ към международни организации, включително към Организацията на обединените нации (ООН).

Митата предизвикаха напрежение в Белград, където сръбският президент Александър Вучич заяви, че правителството разполага с информация, че Косовските сили за сигурност са мобилизирани за районите, където се намира сръбското малцинство.

Вучич постави под въпрос дали Прищина може да опита "да предотврати всякакво движение на стоки към косовските сръбски общности“, информира по-рано N1.

Твърденията на Белград бяха опровергани от Бесим Хоти, който е полицейски шеф в Северно Косово. „На север няма полицейски операции, нито пък полицията и митническият персонал са подсилени на пунктовете със Сърбия. Ситуацията е нормална", каза Хоти пред AFP.

САЩ: Интерпол ни разочароват за Косово

Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот заяви, че решението на Интерпол да не допусне членството на Косово в организацията е разочароващо...

Сърбия е срещу независимостта на съседно Косово, което Белград отказва да признае, като се има предвид, че територията, населена с албанско мнозинство, е на провинция отцепник. В същото време Сърбия е най-големият търговски партньор на Косово в региона, като износът ѝ възлиза на повече от 400 милиона евро годишно.

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини призова Косово "незабавно да отмени" 100-процентото мито, което тя определи като "явно нарушение" на регионален пакт за свободна търговия. Вучич от своя страна заяви, че митата ще доведат до фактическа забрана на търговията и че Сърбия няма да възобнови диалога си с Косово, докато не бъде отменена мярката.

Съседите са в преговори, ръководени от ЕС, за да нормализират отношенията си в продължение на няколко години, като действията „око за око“ забавят напредъка и периодично увеличават напрежението.

Знаете, Косово се отдели от Сърбия след кървава партизанска война, в която през 1998-99 г. бяха убити повече от 13 000 души, предимно етнически албанци.

Интерпол отказа да приеме Косово, Сърбия ликува

Искането за прием на Косово в Интерпол бе отхвърлено, предаде РТС. Срещу членството на Косово в международната организация гласуваха 5...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com