Косовският премиер Харадинай: Нямаме доверие на Сърбия

1038
Косовският премиер Харадинай: Нямаме доверие на Сърбия
Снимка: Getty images/Guliver

Прищина няма да търпи сръбските нарушения на суверенитета на най-младата държава на Балканите. Това заяви министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай, пише авторска статия за водещото американско издание The Washington Times, цитирано от "Фокус". Представяме извадки от статията.

От моята страна, Косово, се изисква да направи невъзможен избор, който би омаловажил жертвата, направена от американски войници, който подкопава стабилността на региона и заплашва съюзниците на Америка. В лицето на продължаващата атака на Сърбия, която има за цел да подкопае нашия суверенитет, сигурност и просперитет, има някои, които биха искали Косово да се ангажира с т.нар. „мирно" етническо прочистване на Балканите. Това е късоглед опит да се пречупим пред насилника с надеждата, че тормозът ще спре. Няма да направим това - ще се противопоставим на онези, които се стремят да се възползват от нас, като същевременно говорят за дълготраен и всеобхватен мир.

Опозицията в Косово се бори за сваляне на правителството

Лидерът на Демократичния съюз на Косово (ИДП) Иса Мустафа след днешното заседание на партията заяви, че ИДП не изключва възможността за...

След геноцидна кампания на терор, с подкрепата на САЩ и НАТО Косово спечели независимостта си от Сърбия чрез жестоки жертви. След войната през 1999 г. и нашата декларация за независимост от 2008 г. изградихме модерна държава, която се ангажира с демокрацията и интеграцията с НАТО, Европейския съюз и САЩ. Към днешна дата повече от половината страни-членки на ООН признават независимостта ни.

Сърбия и нейният съюзник Русия обаче отказаха да признаят нашия суверенитет и се бориха да блокират присъединяването ни към ООН. В нарушение на Брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията, Сърбия работи за блокиране на пътя ни към европейското членство, както и присъединяването ни към множество международни организации. Миналата седмица усилията ни за влизане в Интерпол бяха подкопани, подкопавайки по този начин организираната престъпност и нанасяйки щати на вътрешното правоприлагане.

Сега сръбският президент Александър Вучич, подкрепян от Русия, ни направи неприлично предложение: Сърбия ще признае Косово, ако му дадем част от нашата територия. Сърбия иска да създаде етнически „чиста" държава, която да освободи хората от своето гражданство и да ги изгони от домовете си.

Това е твърде висока цена за плащане. Ние няма да нарушим нашата Конституция, да се откажем от нашия суверенитет и да унищожим териториалната си цялост, само за да може Сърбия да признае нещо, което вече е факт. Също така няма да създаваме опасен прецедент, който да дестабилизира по-широкия регион на Балканите и тези страни, които се борят за собствената си териториална цялост като Израел, Украйна и Индия.

Харадинай отново се противопостави на Тачи за границата

Косовският премиер Рамуш Харадинай отново се противопостави на идеята на президента Хашим Тачи за "корекция на границата" и повтори поз...

По-съществено, ние също така нямаме доверие, че Сърбия ще изпълни своите ангажименти, предвид историята на недобросъвестните й действия. Сърбия не е спазила нито едно значително споразумение, което е сключила с Косово, включително плана „Ахтисаари", Брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията от 2013 г. и споразуменията за енергийни доставки от 2013 г. и 2015 г. ЕС и САЩ са гарант за тези споразумения – Сърбия демонстира как игнорира международния натиск.

В нарушение на тези споразумения Сърбия наскоро блокира присъединяването на Косово към Интерпол. Освен това Сърбия активно лобира за продължаващото отлагане на предоставянето на безвизови права за пътуване на косоварите, въпреки че Косово постигна споразумение с ЕС и реализира повече от 95 реформи.

Докато окончателното споразумение постига тези цели и не нарушава нашата конституция, суверенитет и териториална цялост, аз ще го подкрепям и ще настоявам всичко останали да направят това. Като мислят креативно и работят заедно, Косово и Сърбия могат да преодолеят сегашните си спорове и обидни предложения за създаване на траен мир, който да бъде от полза за гражданите и на двете страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com