Красимир Узунов прогнозира, че Македония ще има албанец за президент

3493
Красимир Узунов прогнозира, че Македония ще има албанец за президент
Снимка: iStock/Guliver

"Кондицията, в която се намира ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски, за мен не позволява да окаже особена съпротива точно на тези избори, така че най-вероятно ще имаме албанец, макар и реформиран социалист, за президент."  Това прогнозира журналистът и експерт по македонската история Красимир Узунов.

"Аз лично бих обърнал внимание на комплекта, който се оформя около името. Името върви със Закона за езиците. Ако вчера е даден в държавния вестник в така наречения македонски служебен вестник договорът от Преспа да бъде обнародван, заедно с него е даден и Законът за езиците. Същият този закон, който президента Георги Иванов отказа да го подпише", коментира Узунов в интервю за БНТ.

Президентът на Македония е подписал тихомълком Закона за амнистията

Законът за амнистията в Македония, който бе одобрен от законодателите във вторник, е подписан от президента Георге Иванов и вече е публ...

Според него "тепърва сметката предстои да дойде. Сега може би е най-хубавият момент, обръщението, персоналната благодарност към всеки един депутат, който е гласувал, към тези които не са гласували. Почна подписката за събиране на 150 хил. подписа от така наречената Обединена македонска диаспора за референдум, плашим се с избори."

"Има и една друга новина, която е два дни преди последното съдбовното гласуване, това е кандидатурата за президент на управляващата коалиция. Той се казва Мухамед Зекири и е зам.-председател на Социалдемократическия съюз на Македония. Освен ново име, което все пак ако може този път да е окончателно, защото сме ставали свидетели на раждането на вековечната Република Македония, на референдума на 8 септември 1991 г. Ако този път е по-постоянно, а не за 25 години, би било по-добре, за да свикваме със съседите. Но те получават и език, който трябва да бъде употребяван за втори държавен за цялата територия на страната. Кондицията, в която се намира ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски, за мен не позволява да окаже особена съпротива точно на тези избори, така че най-вероятно ще имаме албанец, макар и реформиран социалист, за президент", обясни Узунов.

По думите му става изключително интересно около нас: "Промените ще продължат, напрежението ще продължи", подчерта той. Попитан възможно ли е македонският език да бъде легитимен във всички европейски и натовски страни в случай, че България не е признала официално този език, той отговори: "Оттук нататък това е тест за малката патриотична коалиция, вицепремиерът Каракачанов заяви, че едва ли не ще наложи вето. Да видим дали това е по-македонско обещание, където повечето куршуми са в тавана, а не там където трябва, или наистина ще се стигне до интернационализация на македонизма. Това на Заев е защитна реакция, той говори все повече за македонска идентичност, за македонски език, за македонска самобитност. Непрекъснато го вкарва това в устата на Ципрас, че вече е признато, т.е тя трябва да бъде легитимирана".

"Във времето, в което не се чете "Война и мир", а се четат есемеси, македонската история се явява един милиционерски курс върху българската история, т.е. откраднато е това, което им трябва", каза още анализаторът.

30 дни арест за Никола Груевски постанови съд в Скопие

Наказателният съд в Скопие определи за бившия премиер Никола Груевски мярката 30-дневен арест, смятано от деня на откриването му и лиша...

"Ако в момента нямаме проблем с едно правителство на Заев, то не знам какво ще бъде утре, когато се смени кабинетът и дойде някой друг", коментира Красимир Узунов, допълва агенция Фокус.

"Скептичен съм, че тази интерпарламентарна дисциплинираща международна комисия, която много прилича на добродетелната дружина в Българското Възраждане, ще може да промени македонските учебници. Министър стана един албанец, на който горе-долу не му пука какво пише в македонските учебници и може да докопаме някаква промяна, но няма воля за такова нещо", заяви той. По думите му експанзията на албанския фактор на Балканите се засилва.

"Ако си направим сметката да съберем териториите с албанско население, където живее албанска популация, ще получим държава съвсем по-малка от България и население, с което в близките 10 г. ще се срещнем- при нас трендът е надолу, а при тях е нагоре", обясни Узунов и допълни, че това е една много млада нация с 27-28 г. средна възраст.

"Съвсем резонно е македонските политически партии да бъдат заредени с национализъм. 90-та година на първите избори при регистрацията на свободен режим, ВМРО-тата бяха 17, 18 или 19, но всичко беше национализъм. И в момента няма партия в Македония, която да е поставила някакъв друг принцип, освен националното", каза още той.

ЕК: Случаят на Груевски не е политически въпрос

Унгарска медия зададе въпрос на оглавяваната от Жан-Клод Юнкер Европейска Комисия (EК) за нейното мнение по случая с Никола Груевски. О...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com