Македония кипи: Заев бил предател, нямало да пуснат Борисов за Илинден

18090
Македония кипи: Заев бил предател, нямало да пуснат Борисов за Илинден
Снимка: БГНЕС

Македония ври и кипи след първия ден на посещението на новия премиер Зоран Заев в България. У нас, след среща с Бойко Борисов, Заев обяви, че България и Македония са на финалната права на подписването на Договора за добросъседство и ще честват общи празници и личности, започвайки с поклонение пред паметника на Самуил в София и продължавайки със съвместно честване на Илинденско-Преображенското въстание в Скопие.

Коментарите в Македония са повече от гневни, а хиляди македонци обявяват Заев за национален предател, продал историята и идентичността на страната.

"Миналата година при отбелязването на 113 години от Илинденското въстание, най-големият национален празник на Македония, български историци и националисти, сред които Божидар Димитров и Красимир Каракачанов, подеха офанзива за присвояване на Илинденското въстание като важен етап от българската национална борба за освобождение и обединение. Сега Зоран Заев сбъдна съня на Каракачанов и Димитров. В София той предаде най-големия македонски празник на българите", пишат македонските медии.

Особен гняв предизвика посещението на Заев заедно с Борисов на паметника на цар Самуил в София, като всички македонски медии наблягат на факта, че на паметника в столицата изрично пише "Цар на България". Според македонците е непростимо национално предателство Заев на практика да признава, че Самуил е български цар, а не македонски, както твърди историческата пропаганда в Скопие.



Масово се разпространяват обвинения срещу Заев, че в Македония той залива паметници с боя, а в България полага цвете, че за 2 седмици власт е дал на "бугарите" всичко онова, за което те се борят от векове, и че Македония на практика се отказва от историята си.

Някои обвиняват Заев, че се е продал за жълти стотинки, обявен е за почетен гражданин на България и дори ликът му вече стои на българската банкнота от 2 лв.

Коментарите в социалните мрежи за безмилостни. Появяват се дори призиви границата да бъде блокирана, за да не бъдат пуснати "татарите" за честванията на Илинден.

"СДСМ стана пробългарска партия", "Илинден е бил и ще бъде символ на македонското непокорство. Заев, няма да намериш мир на този свят, ако ни обявиш за българи", "Братя македонци, насила искат да ни направят българи! Не ни остава нищо друго, освен да се защитим от това зло!", "Каква връзка имат българите с Илинден?", "Да се блокира и да не се пуснат татарите за Илинден", "Ако те убият дотогава, може и да празнуваме" са само част от гневните реакции в македонското интернет пространство.

След срещата с Борисов, Заев обяви: Подписваме договор за добросъседство на 2 август

На 2 август ще подпишем Договор за добросъседство, когато Бойко Борисов ще дойде в Македония. Това заяви македонският министър-председа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com