Македонското правителство одобри договора с Гърция

909
Македонското правителство одобри договора с Гърция

От кабинета на премиера Зоран Заев уточниха, че договорът с Гърция е одобрен на днешното 74-то правителствено заседание. Министерският съвет в Скопие веднага ще изпрати договора в парламента, където депутатите ще трябва да го одобрят, а след това президентът Георге Иванов в седемдневен срок ще трябва да го подпише. При евентуално вето от страна на Иванов, договорът ще бъде върнат отново в парламента за повторно гласуване, където ще трябва да бъде одобрен поне от 61 депутати в 120-местния македонски парламент. След това, съгласно конституцията на Р. Македония държавният глава е длъжен да го подпише.

На среща на брега на Преспанското езеро, на границата между двете държави, където бе подписано споразумението, слагащо край на спора, започнал преди 27 години, присъстваха и двамата премиери Зоран Заев и Алексис Ципрас. Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас.

"Ще се срещнем с огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона", заяви Ципрас след подписването на договора.

Гръцкият премиер отбеляза, че е голям почитател на балканския фолклор и музика. Днес пишем една нова песен заедно, заяви той. "Нашата цел е тази песен да чества братството, успеха, просперитета и добрите съседски отношения. Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека пеем радостни песни на Балканите", категоричен бе Ципрас. "Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат нужда от това историческо събитие", каза още той.

"Какъв невероятен, красив ден от историята ни. Нека щастието ни бъде с нас и за напред". С тези думи започна изказването си министър-председателят на Македония Зоран Заев. Когато имаш вяра, мечта и надежда – можеш да преместваш планини, перифразира Заев мисли на философът Аристотел. "С Гърция наистина преместихме планини. Във времена, когато имаше много недоверие, ние сложихме край на един спор, продължил години. Това бяха три десетилетия на несигурност по отношение на несигурност за нашето бъдеще", заяви Заев. " Този договор ни дава вдъхновение и кураж, вдъхновение да започнем нови инициативи, които да допринесат за добрия живот на гражданите и на Македония, и на Гърция. Този договор ни дава нов приятел. С Гърция ще бъдем партньори и сътрудници. Полагаме основи на пътя за общото ни бъдеще", каза Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

На място присъстваха върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Изявление направи и посредникът от ООН по преговорите Матю Нимиц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com