Младич отново пред съда в Хага

3817
Младич отново пред съда в Хага

Процесът срещу бившия военен командир на босненските сърби Ратко Младич се подновява в понеделник пред Международния наказателен съд за бившата Югославия с изслушването на първия свидетел на обвинението.

Елведин Пасич, на 34 г., ще е първият свидетел на процеса срещу Младич, който е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна (1992-1995), отнела живота на 100 000 души и принудила 2,2 милиона да бягат от родните си места.

Сърбия разследва мрежа, помагала на Младич

Сръбската прокуратура съобщи, че разследва 13 души, заподозрени, че са помагали на бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Мла...

Мюсюлманинът Пасич, който по времето, когато войната избухва, е бил на 14 г., е оцелял при екзекутирането на 150 души през ноември 1992 г. в село Грабовица, северна Босна.

Според прокурора той ще опише разрушаването на домове, атаките срещу села, преследването на несърбите, издевателствата, убийствата и нечовешките затворнически условия в училището в Грабовица.

Показанията му ще бъдат последвани от тези на Дейвид Харланд, специалист по граждански дела и политически съветник при Силите за защита на ООН (UNPROFOR) от юни 1993 г. до края на конфликта, който ще свидетелства за бомбардирането на Сараево през цялата война.

Седемдесет годишният Радко Младич ще трябва да отговаря за клането в Сребреница – град под защитата на Сините каски на ООН, превзет на 11 юли 1995 г. от босненските сръбски сили – където за няколко дни са избити близо 8000 мъже и момчета мюсюлмани. Той ще отговаря и за обсадата на Сараево, при която загинаха към 10 000 цивилни.

Обвинението има значими доказателства за вината на Младич

"Значими" и "безценни" доказателство описват ролята на бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич в клането в Сребреница п...

Младич бе арестуван през май 2011 г. в Сърбия, след като цели 16 г. се укриваше от международното правосъдие. Пред съда той не се призна за виновен. Заплашва го доживотна присъда.

Очаква се обвинението да представи повече от 400 свидетелски показания, част от които писмено, а процесът да продължи три години. 

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани