Над 1000 бежанци доброволно са напуснали импровизирания лагер край Одрин

7402
Над 1000 бежанци доброволно са напуснали импровизирания лагер край Одрин

Броят на бежанците край Одрин значително намаля за една нощ. След като валията на Одрин постави ултиматум миграните да освободят града, снощи над 1000 от тях доброволно са се качили на автобусите за Истанбул, осигурени от общината, информира bTV.

Турската полиция започна да подготвя автобуси за превозване на сирийските бежанци от Одрин за вътрешността на страната към градовете Истанбул, Бурса и Измир. Въпреки това бежанци скандираха срещу Турция и "За България, за Гърция", предаде БНР. 

В Брюксел отново обсъждат разпределението на бежанците

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз отново ще обсъждат на извънредна среща в Брюксел разпределянето на 120 хиляди бежан...

Над 500 души се отказаха от безплатния билет и останаха на стадиона за народни борби в града. Според част от мигрантите полицията насилствено ги кара да се качат на автобусите и да се върнат към Истанбул. 

Бежанците не искат да си тръгнат от Одрин преди да научат резултатите от срещата на лидерите на Европейския съюз по бежанската криза, предвидена за днес. От българска страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще участва в Съвета за сигурност на Европейсия съюз.

Въпреки внезапната буря, която се изви над Одрин и гръмотевиците, бежанците скандираха през цялото време лозунги срещу Турция: "Не ви ли е срам“, "Не искаме гостоприемството ви“, "Искаме да си тръгваме“. Протестиращите скандираха още "България“ и “ Гърция“. Сред скандиращите „България“ е 60-годишният сирийски гражданин Исмаил Юсеф, които е завършил фармация в страната ни, преди близо 40 години. Той иска със семейството му само да преминат през България на път за Западна Европа или Канада и САЩ. 

"Ние сме сирийци, които сме избягали от Сирия и преди една година и половина пристигнахме в Турция. Искаме да заминем за Гърция или за българската граница. Искаме просто да преминем през България. А крайната цел - където и които ни приемат, независимо дали е Германия, Канада, САЩ, която и да е страна", каза Исмаил. 

Меркел: Да се смята, че сами можем да решим всички проблеми на света, не е реалистично

Европа трябва да си подели отговорността за справянето с масовата имиграция. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, в навечериет...

По-късно вечерта турската полиция отцепи района и забрани достъпа до импровизирания бежански център в Одрин. Случилото се съвпадна с изтичането на тридневния ултиматум, които бе дал валията на Одрин Али Дурсун, сирийските бежанци да напуснат града и да се върнат в приемните центрове, в които до са живели преди. В същото време полицията в Истанбул не допусна група сирийски бежанци да тръгнат пеша за Одрин, за да преминат границата с Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com