Напрежението между Косово и Сърбия се повиши след зрелищни арести на сърби

1982
Напрежението между Косово и Сърбия се повиши след зрелищни арести на сърби
Снимка: Getty Images/Guliver

Косовски спецчасти са влезли рано в петък сутринта в северната част на Косовска Митровица с десет полицейски коли и са взели десет ключови точки в населеното място. Под предлог, че издирват заподозрени за убийството на Оливер Иванович, те са арестували местния полицай Драгиша Маркович, който вече е бил задържан в рамките на разследването за покушението над лидера на Гражданска инициатива „Сърбия, демокрация, справедливост“, съобщава белградският ежедневник „Вечерне новости“.

Според изданието, арестувани са Неделко Спасоевич, Драгиша Маркович, Марко Рошич и Саша Чурич на основание, че са заподозрени за убийството на Иванович.

Косово не слуша Брюксел и не сваля митата срещу сръбски стоки

Косовското шамаросване с мита от 100% по сръбския внос предизвика нова вълна на напрежение между двете страни, предаде БГНЕС. Косовски...

По време на задържането са се чули изстрели от автоматични оръжия, както и от шокови гранати. Както е научил вестникът, косовските спецчасти са се опитали да арестуват и Милан Радойчич, заместник-председател на „Сръбска листа“.

„Новости“ пише, че „по време на срамния десант, с който бяха нарушени всички валидни споразумения, в града са задействани предупредителните сирени и сърбите са излезли на улиците“.

Ежедневникът отбелязва, че атмосферата в Северна Митровица е наелектризирана и се усеща страх от ескалация на конфликта.

Говорителят на косовската полиция Даут Ходжай потвърди, че екипи на органите на реда са арестували четири лица, свързани с убийството на Оливер Иванович.

Пред сръбската национална телевизия главата на косовската полиция заяви, че съгласно заповедта на компетентния съд, частите са нахлули в четири локации.

Опозицията в Косово се бори за сваляне на правителството

Лидерът на Демократичния съюз на Косово (ИДП) Иса Мустафа след днешното заседание на партията заяви, че ИДП не изключва възможността за...

Горан Ракич, председател на партия „Сръбска листа“: Арестуваха ги и ги отведоха в неизвестна посока

Ракич се опасява, че народът е в бунтовно насртоение от създалата се ситуация. „Ако РОСУ (косовската полиция) не се оттегли, опасявам се, че може да стане война. Ще останем тук и няма да се откажем от нашите домашни огнища. Днес (петък) по обяд ще има протест“, заяви той, като освен това осъди „бруталното нападение на косовските полицейски служители“.

Според последната информация, отбелязва изданието, РОСУ се е изтеглила в Южна Митровица.

Игор Шимич, „Сръбска листа“: Невиждан терор

„Четири лица от сръбска националност бяха арестувани тази сутрин с невиждан терор! Това се случва пред членовете на техните семейства, а Драгиша Маркович е арестуван с удари по главата и ритници... Служителите на РОСУ са групирани в сръбските райони. Призоваваме гражданите за сдържаност, защото мирът е най-важното нещо за нас. Също така настояваме всички четирима задържани да бъдат освободени, защото сме уверени, че няма причина за тяхното арестуване, както и че цялата тази акция няма никаква връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com