Новият президент на Северна Македония: Времената на репресия срещу българите са минало

7126
Новият президент на Северна Македония: Времената на репресия срещу българите са минало
Снимка: БГНЕС

Извиних се за лошото отношение на Република Северна Македония към българите и към гражданите на Република Северна Македония от български произход още като координатор в разговорите за влизане на югозападните ни съседи в НАТО. Това каза новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски.

И да се декларират с български произход, и да не се декларират, имат същите права като останалите граждани на Северна Македония, подчерта Пендаровски пред БНТ. Искам тези хора да се чувстват като европейски граждани на северномакедонска земя, стана ясно от думите на новия северномакедонски президент. Той беше категоричен, че времената, когато тайните служби са репресирали хората в Северна Македония, заявявали, че са българи, са вече в миналото.

В Гърция са доволни от избора на Пендаровски за президент на Северна Македония

Гръцките медии поставиха сериозен акцент върху постигнатия ценз и победата на Стево Пендаровски, пишейки за президентските избори в Сев...

Припомняме, че Пендаровски стана президент на Северна Македония след като му се наложи да мине през балотаж. Той взе 51,66% от всички пуснати бюлетини или 436 212 гласа. Представителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова спечели 44,73% или 377 713 гласа. Невалидните бюлетини са 30 442. Избирателната активност на втория тур от президентските избори в Северна Македония стигна 46,7 на сто, което означава, че изборът е валиден - защото по закон изборите са невалидни, ако активността е по-малко от 40%.

Стево Пендаровски има богат политически опит. Той е бил главен съветник за националната сигурност на покойния президент Борис Трайковски, а след това заема същата длъжност при наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски между 2005 и 2009 г. По този начин Пендаровски работи за двете водещи партии - първоначално за ВМРО-ДПМНЕ, а след това и за СДСМ.

От 2008 до 2014 г. работи в Университета "Американ колидж" в Скопие, където преподава международна сигурност, глобализация, световна политика и САЩ.

На президентските избори през 2014 г. СДСМ издигна кандидатурата му за опонент на Георге Иванов. Пендаровски загуби с близо 14% на втория тур. Придържайки се към позицията на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати тогава.

Свят текст напомня за борбата за българщината в Македония

Българите от Югозападна Македония водят и битка за преминаване от гръцко писмо към кирилица и надмогват упоритото потисничество на мест...

Веднага след като стана ясно, че печели, Пендаровски обеща кабинетът на държавния глава да отразява мултикултурния характер на северномакедонското общество. "Аз ще бъда президент на всички граждани и първо ще го докажа в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани според тяхната компетентност и професионализъм", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com